Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, July 06, 2008

»©« Kung Fu Panda



Бях изправен пред сериозна дилема вчера следобяд, в този така топъл афтърнуун на отминаващата си неделя. Трябваше да изляза навън, за да хапна - в противен случай щях да приключи съществуването си по доста нелеп начин. И така докато се озъртах нервно на спирката, дясния ми крак хлопаше по асфалта в посока Щутгарт и "незаменимата" Флора, а левия неистово следеше такта на нервите ми в посока НДК, CCS и Кунг-Фу панда. След като вече куцо и сакато го гледа тоя филм, реших и аз да го пробвам. Неизбежно вдетиняване в неделя, късен следобед. Не можех да устоя след като гледах един от трейлърите, в който ми представиха всички тези герои. Самото им присъствие на екрана щеше да е култово и определено щеше да ми донесе огромна наслада. На всичко отгоре харесвам анимациите.
Започваме с Джак Блак и неговата панда Поу. Разликите между тях са незначителни. И двамата са прилично закръглени, умеят да бъдат глуповати в повечето ситуации, което си е дарба. Понякога помага да преживееш по-емоционални моменти. А друг път, си просто себе си, за да те подцени някой и след това да му направиш Ключа на Шифу.
Пандата Поу е Избраният, който трябва да защити Долината на мира от завръщащия се, набрал непоносима злоба Тай Лунг (най-якия воин, владеещ кунг-фу на 1000-та свитъка). Но с встъпителните кадри и най-малкия зрител в залата разбра, че тоя дебеличък черно бял приятел не е онзи герой, който предсказанието търсеше. Поне на пръв поглед... аман от съспенси в детските филми!

Дъстин Хофман и учителят Шифу. Това животно не го знам какво е, но беше също толкова забавно колкото и огромната панда. Казвам огромна, защото спрямо този мъник, Поу е с феноменални размери. Шифу заедно с учениците си трябваше да избере Драконовия воин, който да получи специалния свитък и да победи в битка Тай Лунг.

Анджелина Джоли и Тигрицата. Затаете дъх, очите на Тигрицата бяха страхотни. След като си избиете мръсните фантазии с Анджи и продължите напред, ще видите една много умела тигрица, достойна да бъде Драконовия воин и да скъса гъзеца на опасния Тай Лунг.

Дейвид Крос и Жеравът. Много пасивен герой, но не без значение. Както и да го гледате Дейвид си е много спокоен актьор. От него семплотата и стеснението прииждат на талази. Подобно на него и героят му беше повече мълчалив и опасен, отколкото приказлив и лазещ от немощ по земята. Незаменима част от Петорката на долината със своите крила и ловките си прелитания.

Джаки Чан и Маймуната. Филм за кунг-фу без Джаки Чан?! Няма как, съжалявам но това е невъзможно. Избрал си е много ловък герой. Няма да се учудя ако Джаки е бил наставник на групата художници отговорни за този космат приятел, който можеше с лекота да се покатери и на най-невъзможното място... за отрицателно време.

Луси Лиу и Вайпър. О, тази прекрасна змия, с тези красиви очи и малките сладки панделки (или бяха цветчета, лотуси). Без значение, скоро не бях гледал Луси Лиу, само мисълта за нея и тези фини движения, грациозни като извиваща се змия ме плениха. Въпреки че на екрана виждах само добре нарисувана змия (влечугоооо), мислено си представях коварната Луси Лиу, но този път на страната на добрите. А очите й, така прекрасни!

Сет Роджън и Богомолката. Това е може би най-култовия герой от всички. Не че ги поставям на някаква измислена стълбица, но Богомолката заслужи цялото ми уважение. Само като й видите размера и начинът, по който удържа моста над една огромна пропаст - да се смее ли човек, да плаче ли. Велико беше!
Мисля че хванах всички герои (които ви трябва да знаете, преди да гледате филма разбира се). Има и още, но те остават в тайна. Стига спойлъри. Ще загатна само участието на Майкъл Кларк Дънкан, в ролята на един много корав носорог, със счупен рог, главния пазач на най-строго охраняваната крепост в Китай. Като заговорих за въпросната крепост, направо изтръпнах през минутите в които Тай Лунг бягаше от там. Наистина много тръпка, а аранжимента на бойните сцени също заслужи адмирации.
Много хубаво филмче и като анимация, и като комедия и като кунг-фу филм. Все пак по първите два параметъра няма как да надмине моят любим Рататуи, но пък заема достойно място рамо до рамо с Феноменалните. Няма как, Силви беше права - трябва да дадеш свобода на детското в себе си и да се потопиш в тази историйка от далечен и мистичен Китай, заедно с Поу и неговите приятели в Кунг-Фу панда.

1 comment:

Anonymous said...

Имам въпрос - молба.
Знаеш ли случайно от къде мога да изтегля тези два филма /и ако може със субтитри на български/
Любими са ми и ги имах преди години.
Останаха в нечии, незнайни за мен ръце, предавайки се по трасето.
А ми липсват:))))))

http://www.imdb.com/title/tt0095250/
http://www.imdb.com/title/tt0119098/