Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Saturday, July 05, 2008

»©« Shutter



Откъде да започна... може би от онази прожекция в CINEPLEX, когато на рекламите видях трейлъра на Призрачна бленда. Тогава си спомням, че Жоро много се смя, заради превода. Shutter си е Бленда, ама нали трябва да звучи по-страшно - хайде, на ви едно "Призрачна" в името. Тогава се сетих за онзи тайландски хорър от 2004-та година, чието заглавие не знаех, но определено дерзаех да го видя. Оказа се че името е абсолютно същото - Shutter и за редовните читатели, предния месец го разисквах: добро ли е или не. Спомнящите си знаят, че на мен ми хареса, а и оригинални азиатски хоръри е добре да си ги гледаш с тяхните неизвестни актьори, липсващи красавици, които умират бавно, както и по-големия ужас, който лицата им пресъздават.
Защо съм толкова убеден ли? Примерите са няколко - като се започне с Ярост (The Grudge) и Сара Мишел Гелър и стигнем до The Ring (Предизвестена смърт) с Наоми Уотс. Първия беше хубав, но след като гледах оригинала Ju-On: The Grudge нещата се промениха. Той беше по-дарк, по-скери, всичко по-хубаво от предния. Въпреки, че знаех с какво ще ме стреснат. За другия филм - The Ring, хитът беше голям и със сигурност останах с приятно чувство, макар и леко посран. Но това беше преди да избълват безмислената втора част и преди да гледам Ringu. Отново точка за Азия!

А какво стана след като гледах Shutter от 2004-та? Реших вчера да пробвам новия, американския вариант, макар че не се сещах какво точно щеше да ми предложи филма. Имаше един фотограф (Джошуа Джаксън) и една русокоска, не лоша мацка (Рейчъл Тейлър), които трябваше да направят Призрачната бленда под режисурата на Масаюки Очиаи. Като минаха първите пет минути, след като на два пъти правиха секс, накрая всичко влезе под кожата на Shutter 2004. О, момент! Нима ще гледам същия филм, но с американски актьори? Стига бе!
Реших да продължа, но същите въпроси изскочиха отново и отново на няколко пъти в следващите... 20 минути. Сещате се, че няма смисъл да гледаш гледан филм, ако разбира се не е същия и не си заслужава гледането. Ако исках отново да гледам Бленда, щях да си пусна оригинала, а не този кавър. Да не говорим, че в доста от случаите сцените просто бяха еднакви. Че даже и последователността на монтажа. Направо абсурд - трябваше малко да мръднат от оригиналния вариант. Да не говорим, че в Бленда това е интересното - тръпката и финалния завършек. Аз като знам защо главния герой го боли вратът, няма как да ми е кеф до края на филма.
Накратко ако сте гледали Бленда, не ви трябва да гледате Призрачна бленда. И да, продължавам да подкрепям становището, че азиатските хоръри, най-добре се получават, когато си ги правят азиатците с азиатски каст.
А за онези, които не познават първия филм, но отчаяно желаят да се изплашат от новия - бива, гледайте го. Ще ви изплаши или най-малкото ще го харесате как завършва. Но Shutter 2004 е лишен от мелодрами и глупави любовни истории. Фокусиран е точно над призрачното и мистериозното в историята и много по-добре е реализиран като дарк хорър. Изборът е ваш, достатъчно ви манипулирах. Сега мисля да ида в парка да си поснимам малко...

No comments: