Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Monday, June 02, 2008

»©« True Lies



Как се прави истински екшън филм? Най-добре ще е да попитаме Джеймс Камерън или да се учим от вече историческите му филми. За пример, може да вземем Истински лъжи (True Lies). В първата половина на 90-те на миналия век, когато Арни все още беше филмова звезда, неотсъпчив екшън герой в зората на кариерата си и стоеше на страна от старостта и политиката. Познати са ни филмчетата на Камерън, неговия перфекционистичен стил, добрата му работа, слабостта му към Арни и Бил Пакстън (мда, един от любимите му актьори, няма да изброявам заглавията сами може да си направите справка). Доказал се като един от най-добрите режисьори в киното, зад гърба си с класни филми, някои от тях революционни за времето си, от време на време Камерън си позволява малко повече забавление. В случая с Истински лъжи се получава точно такова приключение.
Екшън комедия, с елементи на тероризъм, американски патриотизъм и много ефекти. Арнолд Шварценегер е добрият - агент от Много-тайна-организация изпълняващ специални мисии. Той е най-добрият и никога не греши. Заедно с партньора си Том Арнолд, двамата са страшен екип. Единия е изпълнител, другият стои в микробуса на далечно разстояние (сравнително) и се грижи да бди над ключовата фигура и да го предупреждава за опасности. Нещо като Очи на гърба.

Началото е представително, с много шум, пушек и гърмене в тъмното ни подготвят за един наситен с динамика филм. А самия Камерън се е погрижил и за момент да не скучаем. Ако ще да е с някакъв плосък хумор, който въпреки всичко разсмива... или пък невероятни каскади, за които мисълта ви никога не е имала желание да се замисли. Разбира се всичко е в рамките на... хм, полу-ненормалното. Но пък такива сцени остават в историята като "много яки". После следва едно разказване и коментиране. Зрителя е наясно, че го шмекерят от екрана, но пък ако се остави за два часа да правят само това и да му се хареса, без да мисли за някакви сериозни неща, се получава едно повече от приятно забавление.
Джейми Лий Къртис и Тиа Карере са женското присъствие във филма. Първата - нищо неподозираща съпруга, живееща в сивото ежедневие, впуснала се по нежелание в игрите на съпруга си - Арни. Другата - дясната ръка на главния лош герой (един от многото "терористи" в Холивуд), но пък страшно сексапилна (както винаги).
Зарадвах се онзи ден като засяках филма по телевизията, с удоволствие и много пъти "Хахаха, е да бе!" го доизгледах.
Въпреки всичко на места се прекаляваше с бозата, но от гледна точка на цялостната наслада - след филма ти е готино, а и няма как да не си спомниш първия път, когато си гледал лентата - времената на Арни и шумното блокбастър приключение Истински лъжи.

No comments: