Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Friday, February 22, 2008

»©« Awake



Много се говореше за Awake (Буден), колко бил интересен, готин, Джесика Алба - добър филм. Все пак, колкото и да не обичам да се водя по чуждото мнение, трябваше да го изгледам, за да мога най-малкото да го оплюя после ако не ми хареса (затова все още нищо не подемам по адрес на Рамбо 4!). За историята на филмчето така и нищо не разбрах, освен че в света на година се извършват няколко милиона операции при които пациента е под упойка. И само няколко стотин от тези пациенти са в някакво особено състояние на съзнание под упойка. Уж спите (другите така мислят), но всъщност чувате и усещате всичко което се случва около вас. Някакво психо състояние. Така започна и филма, с изясняване на тези факти. Добре започваше, а и като видях Джесика Алба (ееех, Джесика) много се надъхах. Вмъквам, че допреди няколко месеца името й, не ми говореше нищо (въпреки че бях гледал Sin City), но сега... Както и да е, да не изпадаме в мисли и блянове, а да продължа с обясненията. От това, което видях като начало мислех, че филма наистина ще бъде някакво лудо психо или малко така мистерийка с цялата тази болка и съзнание, докато си под упойка. А то какво стана...
Хейдън Кристенсен играе Клей Бересфорд - млад и много богат пич, живеещ с майка си (баща му починал отдавна, по много нелеп начин, всичко завещано на него). Супер известен в града, с голяма репутация, много пари (както вече споменах) и с една влюбена в него красавица - Сам (Джесика Алба). Двамата криеха връзката си, заради майката - Лилит (Лена Олин), която така строго бдеше над сина си, че не би допуснала абсолютно никой около него, в каквото и да е отношение. Нормално за едно такова разбито, сноб-семейство, с липсващ баща, единствено дете - майката се превръща във вманиачена и закоравяла защитничка на чедото си. Буквално задушаваща го, но като цяло поддържаща и бдяща над него. Клей обаче има проблем - слабо сърце. Нуждае от сърдечна трансплантация и се доверява на един негов добър приятел - д-р Джак Харпър (Терънс Хауърд). Въпреки съветите на майка си, че тя има по-добър доктор, че този Харпър е гола-вода и има прекалено много смъртни случаи в неговата операционна, Клей се дърпа и поема по своя си път. Преди самата операция, тотално сритва ръжена и тръгва срещу майка си, като се жени за Сам - всичко изглежда толкова хубаво и романтично и всички чакаме развръзката със състоянието буден по време на упойка.

Стигаме до този момент, очаквам си аз да свърши операцията и да започне психото след това, когато... нашият герой осъзна, че всъщност около него се е заплела една дебела конспирация целяща да му вземе паричките. Тука ме изгубиха като зрител, просто догледах филма. Не трябваше да залагам толкова много на това, че ще е някакъв революционен филм с високо психо-въздействие, нито толкова да се влюбвам в Джесика Алба, но... хайде де! Можеше да е малко по-добре. Като историйка не е лошо, но просто представите ми коренно се различиха от това, което видях. Е не може винаги да съм очарован от филмите, които излизат. Все пак за час и половина има какво да видите, ще станете още по скептични по отношение на обкръжението си, когато имате какво да губите и сте уязвим като главния ни герой (който на пръв поглед има всичко, но всъщност му липсва едно от най-важните неща - истински приятел, на когото да се довери).

Every year, one in 700 people wakes up during surgery. When they planned her husband's murder, they never thought he'd be the one.

No comments: