Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Tuesday, February 26, 2008

»©« Hot Fuzz



Запознайте се със сержант Никълъс Ейнджъл. Най-добрия пазител на закона в човешки вид. Вманиачен на тема справедливост, супер точен и невероятно прецизен. Гард на реда и наказващ всяко непристойно поведение и деяние, независимо от степенна му на важност. Перфектният полицай. Печеното ченге. Това е историята на сержант Ейнджъл - Hot Fuzz (жаргонно, което можем да си го преведем точно като Печени ченгета). Една английска екшън комедия, направена в уникалния островитянски стил на сарказъм и хумор. Копираща холивудските полицейски истории, но изкарваща на яве всички техни слабости, умело пародирани и превърнати в страхотни и много забавни ситуации.
Никълъс Ейнджъл е най-добрия в Лондон, страх за престъпността, супер-герой в човешка кожа без никакви супер сили. Трениран, идея фикс е неговата работа и това да наказва нарушителите на закона. Строга дисциплина и ежедневие и невинната физиономия на Саймън Пег. Всичко това е перфектно до момента, в който управлението (цялото!) не решава, че той си върши прекалено добре работата и за да не го уволнят го пращат в едно малко градче, където да се грижи за установяването на реда и закона.

Разбира се, един така надъхан младок като него (смея да твърдя, че не е стар) въпреки че е прецакан от колегите си, продължава в същия дух и маниери да се грижи за безопасността на малкото градче. За последното като че времето е спряло. Животът им се върти около скучното ежедневие, познанството със съседите и това... за поредна година да спечелят националния приз за най-образцово градче в Англия. И затова когато човек като сержант Ейнджъл се появява, всичко се променя. Още първата вечер нашия човек прибира групичка пияни тийнейджъри и опразва въпросния пъб, позволяващ на малолетните да се наливат. Междувременно закопчава и един друг, пълнолетен, но толкова пиян че едва си отключи колата и за малко не прегази супер-ченгето. Изпълнен с яд, стискащ зъби, с половин дузина арестанти се запътва към участъка. Още не е започнал, а вече напълни килиите. На сутринта се среща с колегата си (партньора му) Дани Бътърман, героя на Ник Фрост. Един симпатичен и закръглен тип, толкова забавен и мил, невинен, че хич няма да го сметнете за истински полицай, нито пък че е способен да прегази сержант Ейнджъл (да това е той). Същия този Дани се оказа голям фен на Критична точка, Лоши момчета 2 и постоянно искаше да е като тези ченгета от филмите. Да скача и стреля, да бъде като героя на Киану Рийвс преследващ героя на Патрик Суейзи, изобщо много култови ситуации.

Когато на лице вече са главните ни герои започва и същинската работа. Когато в едно такова малко градче всичко върви по мед и масло престъпленията са дефицит. Разкарват супер-момчетата да гонят гъска, да разчистват счупени стъкла и прочии. Мирен град, какво повече да искаш. Но всичко толкова перфектно и лъскаво си има недостатъци. Серия мистериозни убийства следват и сержант Ейнджъл и партньора му Дани се включват въодушевено в разследването. Постепенно в историята се появяват други две действащи лица - инспектор Франк Бътърман (Джим Броудбент), това е бащата на Дани, както и Саймън Скинър (Тимъти Далтън), в ролята на подозрителен богаташ, с високо реноме в градчето и винаги на мястото на престъплението подхвърлящ ключови коментари.
Не бързайте със заключенията, защото филма не е толкова плосък. Историята е наистина интригуваща, има много комични ситуации, както и добри пародии на класически холивудски филми - каращи те истински да се посмееш и да оцениш майсторството на английската комедия. Класно филмче, а какъв финал има... няма да повярвате. Там простотията наистина се лее на талази, а супер-ченгетата въпреки че ще бъдат притиснати до ръба, ще успеят да намерят начин да се измъкнат. Ами това е, освен да ви предупредя, друго не мога да направя: сержант Никълъс Ейнджъл е тук!

No comments: