Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Thursday, February 07, 2008

»©« Good Luck Chuck



Още една романтична комедия на големия екран за изминалата 2007-ма година. Със същата доза хумор, мелодрама, култови моменти, страст, ромаааааааааанс... но с доста повече бруталийки и прекомерни събития. Накратко: Късметлията Чък (Good Luck Chuck). И всичко започна с една разходка за вечеря, в рамките на която бях запознат с голяма част от въпросните супер-яки, върховни, невероятно смешни моменти на филма. Представете си ме, дето не обичам да ми разказват филми, които не съм гледал... камо ли частите, които се очаква да са най-върховните. Искам или не, информацията влетя в ушите ми, затова временно реших да не откачам по Късметлията Чък (независимо че похвалите за него валяха всеки божи ден).
Една сутрин, трябваше да бъде нормална - работна сутрин, някак си се почувствах много по-уморен от обичайното. Трябваше да съм се наспал, а не да се чувствам като лайно... затова драснах имейл на шефката, с молба да си взема day-off щото на нищо не мязах и едва ли щях да съм полезен на работата. След като получих потвърждение и одобрение трябваше нещо да правя в моя почивен ден (нямах такива луди помисли като Ферис Бюлър разбира се, но пък по свой си начин, почивайки знаех какво да правя).

За да видя откъде идва цялата тази положителна обстановка и винаги хубави коментари по адрес на филма, си го намерих (придобих, както се изразява един познат от Уелс) и загледах. Както и очаквах от подобен род филми, а именно романтични-комедии с елементи на взривоопасен смях, си имаше всички части: история, среща/влюбване, интрига, отрицание, упадък/спомени, борба за любовта и happily ever after! Няма да ви описвам всички от тях, защото все нещо трябва и за вас да остане, или пък ще е прекалено тривиално.
Историята: група хлапета си играят на бутилка в едно мазе, на един рожден ден. Младичкия Чък се нада късметът му да доведе до целувка с харесваното от него момиче. Всъщност не беше само целувка, а известно време двамата, усамотени в някакво килерче. Уви обаче нямаше да е интересно ако така се беше случило. За негово нещастие (а може би не), и за наш късмет, за да стане филма, Чък трябваше да се "натиска" с едно момиче, което изглеждаше като излязло от филмите на Тим Бъртън - абсолютна демонологистка. Тя много си го харесваше, ама той горкия никак, и от цялото това бурлеене в килера, на малкия му направиха магия (казах ви че е демонологистка) никога да не открие истинската любов и щастие.
Действието минава години по-късно, когато на един плаж (вече възмъжалият) Чък (в ролята вече е Дейн Куук) практикуваше своето "нещастие" с една яка мацка. Нещо обаче не можа да каже "Обичам те!" в правилния момент и вместо свирка отнесе шамар и... бай бай лейди. Няколко седмици по-късно същата тази вдига сватба, на която присъства Чък и където всички научават как тя му е невероятно благодарна, защото заради него (бил й талисман) тя открила истинската любов.
Среща/влюбване: на същата тази сватба Чък среща за първи път Кам (Джесика Алба). Досега не бях забелязвал Джесика, знам за Sin City, жесток филм, уви така и не я знаех коя е. Въпреки всичко след този филм, определено няма да я забравя. Страшна мацка е, което си е истина - е истина!
Та, запознаха се двамката, много си допаднаха, тя беше някакъв магнит за "леки" неприятности, а той разбира се - ценител на красиви жени.
Интригата: в процеса на филма се разбра, че която мадама да спи с Чък, скоро след това намира истинската си любов и се омъжва. Това като слух бързо се разпространява и нашият герой става цел номер едно за всички вманиачени на тема женитба лелки, момичета, жени. И докато той практикуваше без притеснения тази своя дейност, нещо като отплата на добрата карма, все повече и повече се влюбваше в пингвин маниачката Кам. Всичко нормално до момента, в който двамата трябваше да спят заедно. И той... получи обаждане от най-добрия си приятел (Стю, леле, този беше болен... и уникално забавен, маниак на тема гърди, специализирал и практикуващ пластична хирургия на женски бюстове), в което беше запознат с горчивата истина: "Тя ще се омъжи за друг, истинската й любов, ако сега спи с теб!" Започнаха после едни измъкванки, прегрешения, недомлъвки, само и само да спре проклятието или тя да не спи с него.

Този повратен момент вече е отрицанието. След като Кам си втълпи, че Чък я баламосва или не държи на нея дойде и упадъкът. Раздялата, драматичната музика, спомените и всичко останало, което съпровожда един не толкова реалистичен любовен (романтичен) филм. Също ще последва и обясненията, борбата да си върне мацката (винаги в тия филми не показват толкова чувствата на жените, не че ги защитавам, ама винаги пича е сбъркал и после се разкайва).
И накрая идва happily ever after момента, в който няма нищо особено. За да ви хваля филма и толкова обширно да се впускам в описания, явно ще да ми е харесал. Така е, налучкахте или го прочетохте между редовете, хареса ми. Най-вече заради многото щури и култови лафчета, неловки ситуации (повечето от които абсурди) и редица други, които се превърнаха в емблеми за комедийния жанр. Нали се сещате: "Абе еди какво си, като онзи в Късметлията Чък" и т.н. А Джесика Алба, имах разни сънища за нея почти 2 седмици, след като гледах филма. Хубави бяха, но няма да ви ги разказвам, гледайте си филма!

No comments: