Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Wednesday, February 06, 2008

»©« Hitman



Малко преди лятото на 2007-ма, за около 10-на дена, популярният френски режисьор Люк Бесон (автор на хитовете Никита и Леон), продуцираше новото творение на New Image България. Разбира се управниците бяха на 100% съгласни да отцепят значителни райони в центъра на столицата ни, без изобщо да се смущават че ще нарушат трафика (който и без друго е много натоварен) или че ще предизвикат известно недоволство, дори у дребния пешеходец, опитващ се да прекоси зоната около народен театър Иван Вазов, или Гранд Хотел София...
Както и да е, без черни мисли, все пак Люк Бесон не идва рядко в София, за да снима лудориите си (не той е режисьора на филма, но факта че се е застъпил да го финансира... е доста показателно). И така, New Image с новия си филм по едноименната компютърна игра Хитмен (Hitman).
Спомням си че след като мина суматохата от загражденията в центъра, екипът се изнесе след двуседмични снимки по продукцията, отнякъде напипах трейлъра на филмчето, който се оказа доста обещаващ.
За ролята на главния герой, сиреч неуловимият убиец Агент 47 (Хитмен) беше избран Тимъти Олифант. Малко преди да науча изобщо нещо за филма, вече бях гледал Умирай Трудно 4.0, където Тимъти играеше гадняра, срещу който Брус Уилис упорито се бореше с мускули и ум... и нещо повече от това :) Ясно беше че снимките са били в България, уви защо?! Ами защо... в повечето време действието се води (уж) в Санкт Петербург. Разбира се няма да видите нищо от бившия Ленинград, но пък за сметка на това яко ще се забавлявате, като зърнете народен театър Иван Вазов, с параден показ на входа както и на надписа, секунди след като от филма с много приятен ефект ще се изпише: Център Санкт Петербург. И това не е всичко. Пищната централна гара в руския град ще ви остане в неизвестност, но за сметка на това ще се насладите на нашата си Централна гара, с големите панорамни, мръсни, стъкла... с многото пейки, с ужасно много реклами (с безмислен текст на... кирилица?!) целящи да скрият тези на М-Тел. Изобщо филмът не е правен, за да се прожектира по българските кина.

Много въртене на камерата, много динамика, шум, екшън, помпозна музика (страшно напомняща ми за непрестанния добре балансиран ритъм на третата част от поредицата за агента Борн) и доста забавни моменти. Разочарован малко, че ни правеха на будали - действието се развива на голяма територия по сценарий, уви обаче кръшкаше между главните улички около Гранд Хотел-а. И това с многото изобличаващи България надписи, я театъра, я М-Тел, я Български пощи. Но всичко това е простимо.
Финалът също имаше както плюсове, така и минуси. Понеже Агент 47 е дете на някаква супер тайна организация, даже братство... пътят му свършва в катедралата (?!) на въпросното братство. Става въпрос за Св. Александър Невски, не за друго :) И даже се опитаха да вдигнат във въздуха тази свещена постройка... но не се тревожете, както и сега може да се види, тя се цяла, и никога и камъче не се е отронвало от нея (по вина на New Image). Имаше малък ефект (който можеше и по-добре да се направи) с разрушаването на най-високия купол от постройката. Един хеликоптер, в опита си да убие Хитмен направи на сол купола... не беше лошо.
Въпреки многото минуси, и липсата на изтъкнати плюсове... може би за феновете на играта това ще е една добра кино-реализация. Много са филмираните компютърни игри, повечето от които на мен не ми допадат (било то Томб Райдър, или пък Заразно зло... ми не ме кефят). Обаче за този си дадох парите и останах доволен. Така че, обръснете си главите, нека баркодът със серийния ви номер се вижда на тила ви, грабвайте чифта сребристи дула и GO GO GO!

No comments: