Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Monday, February 18, 2008

»©« Jersey Girl



Измина много време откакто за първи път гледах Момиче от Джърси (Jersey Girl). Спомням си, че беше нормална лятна утрин, може би уикенд, и от нямане какво да правя естествено ще гледам филм. Тогава нещо бях на вълна романтики или като цяло филми, които да ме трогват, и разглеждайки списъците попаднах на нещо с Бен Афлек в главната роля, което не ми беше познато. Набързо направих справка, за да се запозная малко повече. На обложката той и едно малко момиченце се зяпат, приличаше ми на едно по-старо, доста сладко филмче - Къдравата Сю. Но това беше ново, и определено не предполагаше да е същото. На режисьора Кевин Смит (който разпознах едва вчера като Мълчаливия Боб от Догма). Оказа се че въпросния е не само "посредствен" актьор, ами и доста добър режисьор. Посредствен, защото го мислех за обикновен, порядъчен и не много значим. Уви, това е било просто прикритие. Двамата с другия откачалник - Джей, всъщност са символи на компанията View Askew, създала и Догма и Момиче от Джърси, че и още други добри загалавия. Но да оставим новонаученото от мен и да ви разкажа за приятното и много трогателно филмче, което преди малко завърших да гледам.
В Момиче от Джърси ще видим още и Дженифър Лопез, Лив Тайлър, както и запомнящо се (макар и за кратко) появяване на Уил Смит и Мат Деймън.

Оливър Тринки е доста словоохотлив рецензент, поразяваща уста в шоу бизнеса и носител на късмет и пътеводна светлина за много млади надежди, напиращи за музикалния шоу бизнес. Доста млад, с невероятен успех, с красива приятелка (Лопез), но с никакво свободно време. Въпреки това, личния му живот... намира пролуки в претрупаното ежедневие, до толкова че да отведе него и Герти, до родното му градче - Ню Джърси. След запознанството с баща му, след минаването на "най-трудния тест", Оли предлага брак на Герти. Женят се, праят лудо секс и... тя забременява. Всичко върви по ноти. Двамата щастливи, макар и малко изнервени покрай забързания живот и наближаващия трети член на семейството, стигат до деня в който бебето е готово да види бял свят. Очакваният дълго и предполагащ се да бъде много щастлив и светъл ден, завършва трагично. Майката умира минути след като ражда малкото момиченце...
Съсипан, Оли трябва да продължи живота си. Същата лудница в работата и с нещо ново, с което и представа си няма как трябва да се справи. Така историята преминава от тъжна в комична. Ясно е че не можеш да разчиташ на баща си, да ти гледа бебето, колкото и да му е приятно. Щеш нещеш, поемаш си родителските ангажименти, особено когато детето е лишено от майчините ласки и грижи. На ръба на стреса, с бебе в ръце, целия в бебешка пудра, на една пресконференция Оли казва на журналистите че са сбирищна от мулхьовци и... губи работата си! Смело, в очите, истина - но на каква цена.
Всъщност това идва доста добре за него и малката Герти. Да, кръстена на майка си, която така и не можа да я види. Оттук на сетне в Момиче от Джърси следват само случки, каращи ви да се хилите от радост и от мили моменти.

Забележително хлапе е малката Герти (Ракуел Кастро). С типични латино американски черти, за да напомня на майка си (Дженифър Лопез), с пламенен характер и с невероятен ум за годините си, Герти ще ви накара да я заобичате още в първите пет минути, в които я видите или чуете. Не знам, може би някъде е имало подобни случки, в които бащата остава сам, губи съпругата си, но от нея остава най-доброто - малката им дъщеричка. И неслучайно споменах приликата им, и като темперамент и като външни черти. Като че духът на майката се е вселил в дъщеричката и продължава да живее чрез нея. Не вярвам в преражданията или подобен род неща, но като се замисли човек, и като изгледа филма, вече вярва в особения род хора, които се раждат ежедневно някъде там, в някоя част на света. Човешките драми са непрекъснати и винаги всичко минава през синусоидата на живота, има и спадове има и върхове. Момиче от Джърси е един невероятен пример за това, как един човешки живот може да се промени, и да доведе до появата на друг, както и промяната и щастливо докосване до битиетата на още... дузина други. Романтика, драма, комедия - всичко това струи от екрана докато проследявате действието. Отношенията баща-дете засегната в два аспекта - Герти и Оли, както и Оли и неговия Татко (Пап, както постоянно го наричаха). Филма е посветен на бащата на Кевин Смит, разбираме го накрая на финалните надписи.
Трогателна история за всеки кинолюбител, а що се отнася до качеството и изпълнението - мога да го гарантирам. Познавате ме, както и вкусът ми, така че ще останете повече от доволни ако се запознаете с момичето от Джърси.

No comments: