Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Thursday, February 07, 2008

»©« Superbad



Всяка година ни предоставя поне по едно лудо тийн забавление. Обикновено сме свикнали да гледаме (поредната част на) Американски пай, със застаряващия баща на Джим (който може би ще остане единственото звено, звързващо поредицата) и група нови и нови хлапаци, напиващи се, пикаещи, мислещи с оная си работа... целящи да заковат най-яките четвъртокурснички в колежа, докато те самите едва си бършат носа в първи курс.
Е този път, донякъде, ни разбиха клишето. С много шум преди премиерата, с обещания за здрав смях и по-малко тъпи моменти, се появи филма Суперяки (Superbad). С участието на група младежи: Джона Хил, Майкъл Сера и Кристофър-Минц Плас. Трима завършващи гимназията, отново с невероятни предубеждения спрямо мадамите. С много неизразходвани хормони и с желание да станат супер-велики и да покажат колко са супер-яки само за една вечер, на тяхното невероятно и супер-яко парти (парти?! извинете ме... КУПОН!).
Двама добри приятели докато се размотават в училище, броени седмици преди завършването си, споделят бляновете си за това да изчукат най-харесваното от тях момиче. Единият по-брутален в изказванията си, абсолютен хахо - Сет - героя на Джона Хил, другия по-мълчалив, затворен, умело криещ сексуалните си нагони и възможности - Евън - героя на Майкъл Сера. Двамата са неразделни, или може би има нещо (някой), който ще предизвика конфликт и ще нагнети напрежението през целия филм. Уви, не могат без него, защото... той е човекът който ще ги снабни с фалшиви документи. А какво е по-ценно за един загорял тийнейджър, от лична карта на която пише - възраст: 21?! Нищо. Въпросната фигура се нарича Фогел (яко име, а?), изигран от младока Кристофър-Минц (да ви кажа и истинското му име рулира!).

Много псувни, много изцепки = много смях. Да ви призная, в някои моменти даже се срамувах от постъпките на героите. Ненадминати бяха в глупостта си. Срам не срам, забавлението определено беше на 101% - както ни бяха обещали в рекламите.
Сет и Евън имаха поле за изява, успяха да поканят мацките... остана им само да намерят пари и да купят толкова алкохол, колкото никой не може да изпие за една нощ. Сет много залагаше на тая вечер, за да изтрие позора от детските си години в училището, за да впечатли мацката, за да... стане голяма работа. Евън и Фогел му помагаха. Последния, тъй като притежаваше личната карта (на която беше изписано името МакЕбин) трябваше да влезе в един супермаркет и да купи алкохола за вечерта. Супер-лесно... ама не беше така. По стечение на обстоятелствата, не го хванаха че лъже за възрастта си, но пък гамен влезе и обра магазина, като "затръшна врата" в лицето на уплашения тийнейджър. И така, без пари, без алкохол, с подута физиономия, изоставен от Сет и Евън (двамата полудяха и избягаха веднага след като видяха идващата патрулка), Фогел се озова в компанията на двата полицаи.
Отново вметка - не очаквайте това да са нормални полицаи. Въобще даже, Бил Хейдър и Сет Роджън (който е и сценарист на филма) играят двамата офицери от полицията. Образи, неизживяли младите си години, станали "пазители на реда", но както ще научим от филма... са повече носители на вреда и хаос, отколкото обратното.

Та и с тях действието тръгна в друга посока. Вече имаше два фланга, с обща цел, но още повече препятствия по пътя на изпълнението им. И нека не продължавам, защото следващото което ще трябва да напиша е или края, или сантименталните моменти между двама приятели... или още по-куриозните и феноменално комедийни моменти на филма. Това обаче ще бъде удар под кръста, и ще ви лиша от удоволствието да се насладите на Суперяки. Не искам да го правя, затова ви пожелавам приятно гледане... и нека човешката (младежка) глупост бъде с вас в тези нехайни минути на разлечение.

No comments: