Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, April 06, 2008

»©« Cleaner



Нещо ново със Самюъл Л. Джаксън, подкрепено с топлата, страстна кръв и визия на Ева Мендес, превърнато в сериозен трилър с помощта на психо образа на Ед Харис. Все интересни имена, събрани този път от режисьора Рени Харлин. Нека направя кратък скок в миналото, за да обясня на тези, които гледат с учудване пред името на Харлин.
По сериозно публиката срещна името на този дългокос и много забавен режисьор през 1990 година, когато беше сътворено продължението на историята за коравото ченге Джон МакКлейн. Говоря за Умирай трудно 2 - якият екшън посред зима, на едно летище, превърнало се в терористична зона. Няколко години по-късно, заедно със Силвестър Сталоун, Рени Харлин прави Катерачът. Един много добър екшън за времето си, голям хит в кариерата на Слай. Последното добро кино явление, белязано с името Рени Харлин е Островът на главорезите, където в главната роля е и настоящата му съпруга Джина Дейвис. След това нашият човек просто изчезна от обективите и светлините на рампата. Каква е била причината, няма да дискутирам, затова по-добре да се върна в настоящето и да разкажа нещо за Чистача (Cleaner).
Героят на Сам Джаксън има интересна професия. Когато някой умре, някъде (в повечето случаи в частен дом), независимо каква е причината - естествена смърт, самоубийство, убийство и т.н., чистача отива там, с финес и много хъс, без притеснения от гледката, миризмата и опасността от зараза си свършва работата. С невероятен арсенал от специално подготвени почистващи препарати чистача за норматив превръща кофти гледката в никога несъществувала такава. Много яко. Същински мистър Пропър, само дето... е по-извратено това почистване. Не знам какъв организъм има този човек, но на кино като на кино. Все пак героят е бивше ченге, и се предполага че малко или много психиката му работи на по-високо ниво и в крайна сметка стомахът му не е толкова лабилен. Подобно на онези патолози, дето си играят с трупове по такъв начин, сякаш правят дисекции на жаби в 6-ти клас. А, да! На всичко отгоре си ръфат бананче, пред отворен гръден кош на някоя жертва. Пф!
Колкото и отвратени да сме, трябва да се абстрахираме от факта и да гледаме филмчето. Всичко в живота на чистача върви като по вода (или може би почистващи химикали и кръв ще е по-добрата аналогия), като изключим известни периоди от миналото му. Базирана на тези тайни, историята държи една мистерия, която се разкрива в продължение на 90 минути. Един ден чистача получава поръчка на адрес, където една супер луксозна къща е омазана жестоко с мозъка и кръвта на нейния собственик. Всичко изглежда обичайно, героя ни влиза вътре, където никой не го посреща и започва да си върши работата.
Нещата стават сериозни, когато започват да валят въпроси около този адрес, въпросния липсващ собственик и дали чистача има нещо общо с кървавата баня. Играта се напича, въпреки че хитростта и протекциите на главния герой не са малко. Скрита афера, корупция, старо приятелство и семейна лоялност, преплетена с минали драми, психирала дъщеря и един чистач. Това е структурата на Чистача, на Рени Харлин. Като цяло не съм останал невероятно очарован от филма. Умирай трудно 2 и Островът на главорезите повече ме кефят, но е хубаво един режисьор от детството ми да се завърне със сравнително добра лента. Най-малкото заради уникалното спокойствие на Сам Джаксън, докато си чисти всичката тая кръв и... брр... ти се дава една наслада и интерес да гледаш. За тези обаче, които не си падат по гореизброеното, недейте сега да си тествате стомаха, изберете нещо по-миролюбиво.

No comments: