Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Monday, April 21, 2008

»©« Street Kings



Значи, някои хора като си хванат една тема и си я дъфчат ли дъфчат, до безкрай. Хубавото е обаче ако има някакъв прогрес между отделните филми. Всъщност всичко се започна с трилърчето на Антоан Фукуа, което донесе втория Оскар на Дензата. Говоря за Тренировъчен ден. Много хора умряха по този филм, от възхищение, аз пък не бях особено впечатлен - да хареса ми, обаче... един Дензъл Уошингтън не ми беше достатъчен (харесвам играта и на Итън Хоук, и все пак). Неудовлетворяващо. Дейвид Айър беше под крилото на Фукуа при създаването на въпросния филм. По-късно, самият той на подобна тематика (най-малкото по подобен начин вървеше действието) беше направен Сурови времена (Harsh Times). Коментирал съм го вече, и впечатленията ми по него бяха че го харесах повече от филма на Фукуа. Моя си работа. А сега какво ни пуснаха на големия екран?! Завръщането на непроницаемия Киану Рийвс (в областта на екшъна, няма да броя Къща край езерото, друг жанр) в новия филм на Айър - Улични крале (Street Kings).
Всъщност не само заради Киану реших да си инвестирам парите в поредната петъчна кино вечер. Името на Форест Уитакър застана редно до неговото. След това и Хю Лори се нареди на постера (кой е Хю Лори?! добре де, знаете го като д-р Хаус). А някъде полу на преден план, полу на заден с лош поглед ни гледа Крис Еванс. С подобен актьорски състав (и малко рап звезди) се очертаваше "нещо" интересно за гледане. Що пък не?

След като звънът от будилника събуди Киану, той се подготви за работа (много старателно си изчисти пистолета) и докато излезе, вече се стъмни... много ми се стори позната сцената. Вече коментирах достатъчно делото на Фукуа. Така, продължаваме да даваме шанс на филма и гледаме! Някаква сделка, някакви горили, ченге под прикритие и мазно изтребване на престъпници. Наказателен отряд в действие, покриващи гърбовете си всеки път. Не просто група ченгета, стискащи здраво спусъците срещу група криминално проявени - говорим за намесен началник в полицията, с достатъчно компромати да намаже и самия кмет на Ел Ей.
Цялата тая работа ми хареса. Добро беше и изпълнението на сценария. Имаше някаква задна мисъл, и все пак не гледах на Киану Рийвс като на Нео (въпреки че тия куршуми все му бягаха, брей). Също така, появата на Хю Лори в болницата беше шокиращ кадър за мен. За миг си помислих (след като огласих залата с кикотене), че гледам Д-р Хаус - Филмът! "Щеше да е прекалено, даже тъпо." Оказа се, че въпросния не е доктор във филма, а просто много кораво ченге от Вътрешни афери, който си прави лоши номера с подозрителните ченгета.
И така, на кратко - Киану Рийвс е най-смъртоносното ченге в Ел Ей. Постоянно го душат от Вътрешни афери. Неговите "съотборници" в наказателния отряд му подпират гърба, благодарение на умелите маневри на Форест Уитакър. Но в една такава игра на лъжи, лицемерии и много компромати и тайни - нещата един ден яко се намазват. И тогава един по един, замесените си плащат. Покрай тях гаснат и невинни разбира се, но това е... животът?! Това ли е?!

Като "продължение" на тематиката за корумпирани ченгета, корав живот по улиците, гангстери живеещи по-добре от ченгетата, маса трупове ежедневно, изобщо гадни гледки, Улични крале беше достатъчно добър. Само 5 минути не ми се харесаха, където имаше едно тъпо самопризнание на две от замесените ченгета. Да си разказвате плана - е хайде де, гледали сме достатъчно филми, сами се сещаме. Но нищо, простимо е, като се има предвид финала.
Не е блестящ филм, но пък задоволителен криминален трилър, или може би повече трилър? Последната преценка си остава ваша. Аха, за малко да пропусна. Въпреки че по-голямата част от саунда на филма беше... някакъв сорт черна музика (на всичко отгоре две рап звезди участваха), на фона на лошата бегачка, с която рулираше Киану ми хареса. Нямаше достатъчно напрегнати моменти в него, но пък няколко добри лафчета разменени в пререканията между лошите и... не чак толкова лошите. А кой остава последен - не може да познаете от първия път. Предлагам просто да гледате Улични ченгета и да се потопите с двата крака в суровия уличен живот на Ел Ей (отново)!

No comments: