Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, April 06, 2008

»©« The Gingerbread Man



Голям зор беше, докато гледам Хлебният човек (The Gingerbread Man). Преди две седмици гледах рекламата по bTV, и ми се щеше да го зяпкам там. Стана така че друго правих в миналата събота вечер и не можах да го гледам. Въпреки това си спомням трейлъра и имаше нещо много необикновено в изгледа. Напомняше ми за Дженифър 8, който е един от доста добрите трилъри, в скромната ми история на кинозрител. Затова непременно исках да си намеря филма и да видя за какво става въпрос. То не беше едно място, не ти друго. Оттам не може, от другото на руски, без субтитри, после едно друго намираш, пускаш... на френски. И тъй като търпението вече ми се изчерпа, а и предпочитах да слушам филма дублиран на френски отколкото на руски, се прежалих и все пак гледах Хлебният човек.
Заглавието звучи както плашещо, така и приказно. Каква е тази връзка между Джон Гришам и онази бисквитка, и притчата за нея. Честно казано не беше кой знае колко мистериозно разкриването на заплетеното заглавие. Уникално звучащо, за да те накара да се чудиш, и като намесиш стандартна трилър мистика - дъжд, тъмнина, скрито минало, психираща музика на Марк Ишам, и получаваш нова кинореализация на роман на Гришам.
Кенет Брана е главния герой. Играе адвокат, който след едно фирмено парти се среща с потайна, но страшно привлекателна (за него) жена - Ембет Давидц. Момичето в беда, с проблеми и така разкрепостено, че да се разсъблече пред него на първа среща, веднага подтикват адвоката към авантюра и сексуален порив. Мда, сексът е много готин и страстен, когато е обвит в такава мистерия и интересна показност, допълвана от непознатото, което е в миналото и настоящето.
Въпреки че асистенката му (Дарил Хана) си падаше по него и беше готова на всичко за шефа си, адвоката я пренебрегваше брутално. На всичко отгоре се метна на врата на въпросната проблемна лейди. И двете страни с кофти минало и настоящи проблеми. Той - разведен, с две деца, като цяло стабилизирал разбитото си семейство, но все пак разгонен и не много в час. Тя - живееща си в мизерия, разведена, уплашена от поведението на полудяващия й баща (Робърт Дювал). Стана време да ви представя и Хлебния човек. Това е той, героя на Робърт Дювал. Старец, минал критическата, не останал в нея, но пък тя оставила сериозен белег в него. Държащ се налудничаво се превръща в заплаха за дъщеря си, а в последствие и за адвоката, който е нагазил така навътре в историята, че вече всичко което познава и обича, е поставено в зоната на заплахата.
Робърт Дауни Младши също се появява на няколко пъти. Поддържаща роля, но култов персонаж. Ченге на повикване, или по скоро частен детектив, душещ наоколо за адвоката, дясна ръка на повикване. Лоялен, но много циничен. Жалко че не успя да види финалните надписи. Както се очаква, гнилото в историята не е около Хлебния човек. По точно, не той е чудовището което предизвиква всичко лошо в историята. Поне не толкова голямо чудовище. Тъй като на постера се вижда белязаната физиономия на Том Беринджър, трябва да го спомена й него - бившия съпруг на мацката, пленила с чарът си главния ни герой - адвокатчето. Дали има някаква друга роля в този филм, освен на бивш съпруг, е информация която ще трябва да скрия от вас. В роман на Джон Гришам, винаги има скрита история и затова се нарича и трилър. Съспенса за който се надяваме да е нещо необичайно (макар че вече е все по-трудно, като се има предвид що филми са минали пред очите ми), е леко... поостарял. Реализацията на филма, също поостаряла. Вярно че е от 1998 година, но... можеше да е много по-добре направено. Като цяло има тръпка и лека мистерия, но не беше нещо феноменално. Много добро, мисля че може да му дам такава оценка. Не съм over-pleased, но си знаех че многото чакане и зор да намеря филма и да го гледам, няма да са удовлетворени до висока степен. Задоволително, но не съвсем. А може да е било и заради превода. А може би не, кой знае. Противоречащо мнение за един такъв филм, който е замислен като силен трилър, но изпълнен като средно статистическа мистерия.

No comments: