Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Wednesday, April 16, 2008

»©« Zodiac



Създателят на 7едем и Боен клуб разбуди отново интереса ни през лятото на 2007-ма година. Тогава се появи филма Зодиак (Zodiac), базиран на истинската история за бруталния зодиакален убиец от 60-те и 70-те години. Преди въпросната реализация на Дейвид Финчър, тази история е разнищвана или споменавана няколко пъти. Има съмнения, че дори Мръсния Хари е вдъхновен от тези фрапиращи събития (разбира се продълженията му вече са плод на присъствието на Клинт Истууд и неговия Магнум).
Като фенове на Финчър, неспособни да забравим успеха на най-големите му хитове, особено 7едем (жесток филм), очаквахме един силен и смразяващ кръвта ни филм. Избраниците, на които бяха поверени ролите са Джейк Гиленхал (карикатурист във вестника на Сан Франциско, пленен от историята за убиеца и с огромно желание да я разнищи), Робърт Дауни Младши (нахакан репортер, в същия този вестник, циник, проблемен алкохолик, търсещ повече лаврите от изобличаването на престъпника), Марк Ръфало ("Мръсния Хари", но не толкова внушителен, инспектора чиято задача е да спре жестокостите случващи се в района на града) и Антъни Едуардс (д-р Грийн, така добре познат на публиката, тук е партньора на инспектора, също навътре в случая, с основна цел - Спри Зодиака!).

След първата проява на тайнствения убиец, във вестника е публикуван ребус криещ информация за самоличността на Зодиак, също така вестника получава и писмо, лично подписано от него, признаващ убийствата и съвсем нагло заявяващ, че това няма да е края. Запалени от случая, куцо и сакато се пробва в разбиването на кода от ребуса, и колкото и да му се искаше на Джейк Гиленхал, той да е героя, двама възрастни съпруг и съпруга се справиха със задачата, като 2 и 2.
Оттам почна едно съмнително преследване, недоверие, постоянно заглеждане по дирите на един или друг от главните герои. И като цяло, не ти показват много, ама те държат в напрежение. Междувременно, филмът се движеше по времевата линия, и не пропускаше всяко едно от убийствата, както са се случили. Не беше кърваво, нямаше някакъв ужасяващ съспенс (а и ако знаеш как всъщност свършва историята, ако си чел нещо в Уикипедия или другаде, няма да ти е толкова интересно) и като цяло действието беше мудно.

Честно казано, не останах супер очарован от филма. На фона на онези блестящи филми, този беше слаб. И все пак интересен, че да се докоснеш до историята за този маниак, за да подбуди интереса ти и после да набереш още информация, за да се почувстваш знаещ.
Не знам дали изобщо е могло да се направи по-добре тази лента. При положение, че е базирана на истински случай, няма как да изопачиш фактите, нали?! Затова се примиряваш и гледаш. С надеждите, някой актьор да блесне, или с музика и малко по-извратена операторска гледна точка, да хванеш зрителите за гушата. Да ги накараш да молят за живота си, да усетят Зодиака. Това не се случи като гледахме филма, и може би по-добре за нас - не искам чак толкова реалистични прожекции. А за вас - опитайте да хванете Зодиак, преди самият той да ви се е разкрил (и не четете бонус информация преди филма, ще приема това за неспортсменска проява).

No comments: