Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Thursday, May 08, 2008

»©« Bonnie and Clyde



Разпален след Френска свръзка се порових малко в инфото на филма. Това трябва да спра да го правя, защото в последствие си набелязвам поне 10 други филма, които искам да гледам. А е ясно, че нямам толкова свободно време. Лишаването от сън не е вариант. Но въпросната вечер, преглеждайки филмите за които Джийн Хекмън е получил Оскар или е бил номиниран за наградата, попаднах на популярно заглавие. Бони и Клайд (Bonnie and Clyde) от 1967 година. Не знаех, че Хекмън е участвал там. Всъщност не знаех нито един актьор участвал там. Бони и Клайд ми бяха познати като словосъчетание от имена, но никога не бях гледал филм за тях, или пък бях черпил информация от друг източник. Прехласнат от възможната класа на филма, посетих линка и какво да видя? Уорън Бийти и Фей Дънауей в ролята на Клайд Бароу и Бони Паркър. Фей Дънауей? Кога за последно я бях гледал някъде? Аризонска мечта... не, не. Алигатор албинос?! Но никога някой от по-старите й филми, където тя е по-млада. Бях повече от приятно изненадан като я видях. Била е супер мацка навремето. По време на филма, около 26 годишна. Супер! За Уорън Бийти се изкефих, че играе култовия образ на Клайд Бароу. Него винаги съм го харесвал, чаровник е и радва с изпълненията си. За последно го гледах в един филм за... заглавието ми убягва... играеше много амбициозен бизнесмен. Искаше да построи един хотел насред пустинята. Общо взето се разправяше за началото на Лас Вегас. Много хубав филм. Разбира се... Бъгси Сийгъл е героят му, а филмът - Бъгси.

Така с огромно любопитство нямах търпение да гледам Бони и Клайд. Буквално без да знам какво се случва в детайли. За двойката бях чувал единствено, че са били извън закона. Но какво точно са правели, за какво са се борили, кой ги е гонил - нямах си и на идея. Не предполагах обаче, че историята им е истинска, а не са просто филмови герои.
По време на голямата депресия в САЩ, тези двамката са се изживявали като модерните Ромео и Жулиета, вършейки с малко повече финес делата на Робин Худ. Разбира се, не в такава детайлност де. Оприличавани на Робин Худ евентуално заради отношението си към цивилните хорица. А и те също са ги харесвали. Полицията и банкерите, виж, те са другата страна. За тях Бони и Клайд ще са най-добре... ако са мъртви!
Филмчето започва предизвикателно. Голата Фей се търкаля в леглото си, негодуваща от нещо. Стряска се от шум навън, поглежда през прозореца и какво да види? Един господин се разхожда около колата на майка й, наднича през стъклото, оглежда. Нещо не му изглеждаше чиста работата, затова тя му се развика и слезе при него. Една нестандартна среща се превърна в началото на едно бурно приключение.
В процеса си на опознаване, още преди тя да си е споделила името пред него... двамата вече бяха замесени в обир на магазин и крадяха кола, за да избягат. Много вълнуващо нали. Под звуците на диво кънтри, или може би повече комично такова, с откраднат Форд V8 Бони и Клайд препускаха през полята към новата си цел. Всичко при тях вървеше без план. Както и любовта им. В един момент не се харесваха, в следващия вече не можеха един без друг.

Къде се намеси Джийн Хекмън ли? Играеше ролята на брата на Клайд - Бък. Заедно с жена си Бланш (Естел Парсънс - леле тая как пищеше; идеше ми да си отхапя не ръката, не крака... не знам и аз какво; но поне си е заслужила Оскара за тази си роля) се срещнаха с Бони и Клайд и уж да си правят весело на почивка, те започнаха да гърмят ченгетата и да ограбват банки.
Беше интересно. Интригуващ герой също беше и незаменимия им спътник Си Дабъл Ю. Добре де - C.W. Но пак така се чете! Ролята е повечера на Майкъл Дж. Полард, който през 1967 е един доста младолик хлапак. Единствения филм, за който се сетих с него беше Танго и Кеш. Хм, момент... той също се появява в Аризонска мечта. Завъртяна му работа. Но физиономията му си е същата, само малко по-побелял.
След гледането на филма, който беше повече от интересен, се зачетох повече за тези бандюги. Оказа се, че филмът гъмжи от фактологични грешки. Но какво пък, историята беше добре разказана, тъкмо като за филмче. Всъщност зрителя се влюбва в персонажите, още преди те да са се влюбили един в друг. На всичко отгоре ги гледаме как гърмят наляво надясно и се усмихваме. В действително през онези години едва ли е било толкова смешно на полицията и разните там скитащи шерифи. Но с Бони и Клайд от 1967 година, с красивата Фей и галантния Уорън, няма как да намразите тези хора. Точно обратното. Не просто ще ги заобичате, ами ще ви се иска да откраднете някоя кола и да запрашите в неизвестна посока с непозната хубавица, която всеки момент ще ви се нахвърли с целувки, превъзбудена от създалата се ситуация. Такива неща може да очаквате от Бони и Клайд. Само не прекалявайте с въображението, защото рисковете са големи.

3 comments:

Anonymous said...

dobro utro,
snoshti ti prochetoh statiata, no biah tolkova iztoshtena che reshih da napisha niakolko dumi tazi sutrin na chasha kafe.
lubim film. za razlika ot teb az znaeh istoriata i koi igrae predi da go biah gledala. dori go biah sanuvala.valnuvashti sa mi tezi istorii. tova koeto me grabva e me kara da se vlubia v dvoikata prestapnitzi e romantichnata predstava za tiah. fei e tolkova nezna, iskrena i sexapilna po nachina po koito izigrava roliata. sashto taka cut-vaneto na filma e revolutcionno - kasi i mnogo blizak plan kadri. scenata kadeto toi i pokazva pistoleta si e edna ot tiah - tzialoto sexualno naprezenie se e sabralo v tazi scena - interes ot neiana strana, podled, toi si dokosva pistoleta, poglezda ia - vsichko tova minato prez chuvstvenoto maistorstvo na editora se e prevarnalo v edna velikolepna scena.



a kato si govorim koi kak vazpriema filmite i zashto niakoi se valnuvat poveche ot drugite i dali tova oznachava neshto - na mobilniat mi telefon na ekrana e izpisano - bonnie baby.



ne znam dali si gledal Solaris na tarkovski. ako ne si mislia che shte ti dopadne, a e i cherno-bial



so long,



natalia

Le_Grand_Elf said...

Ако се помотая още малко, ще посрещна новото утро :P
Само дето не пия кафенце, ама други глупости има така или иначе.
Що се отнася до сексуалните пориви напиращи у киномана след преживяване като "Бони и Клайд" - неописуемо!!!

Много добре, щом си хванала сцената с "оръжието". Стига вече спойлъри, зрители - гледайте го, много е добро. А Фей е по-секси от всякога, аз много се радвах на тази й изява!

За Тарковски, ще го имам предвид :) Листа се удължава :P

Anonymous said...

архивсправочник для новоиспеченных родиелей.
Мы представляем огромное пособие которое поможет всем
инересующимся родителям узнать как лучше ухаживать за вашим бебиком наш http://rubebi.ru
Извините что может не в ту тему написал. но не нашел раздел рекламы
[url=http://rubebi.ru/shcoll/1938-odna-i-ne-doma.html]Одна и не дома : Энциклопедия для родителей[/url]