Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Saturday, May 03, 2008

»©« Hamburger Hill



Говорихме си на тема войни и това кой е най-добрия военен филм в различните категории. За да не се чудите, под категории имахме предвид различните войни. След като изкоментирахме Първата световна, Втората световна се стигна до войната във Виетнам. За мой пълен фаворит аз изтъкнах Взвод! Забележителен филм, споменах също и Апокалипсис сега, но от Англия ме затапиха със заглавието Хамбъргър хил (Hamburger Hill). Звучи смешно нали? Смешно е, ако не знаеш за какво става въпрос. Мда хълма на хамбургерите - в което име обаче има трагична ирония и липсва и капка смях. Пропитата с кръв земя на хълм 937 увенчава една от най-ожесточените и кървави битки в историята на Виетнамската война. От 10ти до 20ти май, 1969 година протича тази сериозна атака, над едно място което е смятано за не толкова важно стратегически. Въпреки това, заповедите са били недвусмислени. Изправени срещу професионалните войски на Демократичната република на Виетнам, американските войници е трябвало на всяка цена да превземат хълма.
Помислих че ме очаква нещо не толкова сполучливо като Тънка червена линия (макар тематиката там да е Втората световна война). За пореден път се зарадвах, че съм сбъркал в очакванията си (постоянно ви изтъквам грешки в очакванията си, ще си помислите че всички мои усети са дълбоко под нулата, без капка интуитивност, хехе). Филм създаден след Взвод, наблегнато повече на реализъм в пресъздаването на битката за Хамбъргър хил. Честно казано много добре се е справил екипът. Макар филмът да изобилства от войнишки диалози, изказване на тези за войната, за това кой какво ще прави след войната, кой е виновен, кой не... кой опира пешкира, има достатъчно батални сцени, които доказват че кинематографията преди 20 години е била способна да създаде зрелищна кино-лента.

Познати имена, които ще срещнете сред актьорския състав, някои от които изглеждат доста младолики, са Дилън МакДермът, Дон Чийдъл, Майкъл Боутман, Къртни Б. Ванс и Тим Куил.
Относно наименованието на хълма. Не като обект на картата (хълм 937), а това име... стоящо забучено с нож на едно пречупено и обгорено от бомбардировките, добре дошли на Хамбъргър хил. Откъде ли идва. Така и не намерих някаква теза или историческо сведение по въпроса. Не съм търсил прекалено много. Мисля по-интересно е да споделя собственото виждане по въпроса (разбира се, залагам на очевидната логика). Триумфиралите войници, на върха на хълма, и един от героите гледащ към пораженията след поредния опит да бъде превзето мястото. И всичките тези тела на покосени войници (не просто американските, тези на виетнамските сили също). Все още димящи изпод горещите шрапнели забили се в тях или кървящи, пропивайки рохкавата пръст с жизнената си течност. Не ми приличаха на хора, не ми приличаха на мъртви тела, бяха превърнати в купчина месо. Опърлено, обгорено, димящо... безжизнено месо, готово да нахрани земята под себе си. Отвратителна гледка и само може да си представяме какво се е случило тогава. Филмът ни показва гледна точка, но събитието никога не може да бъде пресъздадено достатъчно добре на филмова лента. За пореден път военен филм, напомнящ ни за стойността на човешкия живот и за глупостта на военното положение. Граден с години, един характер, едно тяло, един живот, една съдба - разбита за един миг. Няма достойнство във воденето на войната, има герои, има оцелели, които може би всеки следващ ден в съществуването си са доволни на късмета си, на съдбата която им е написала да изкачат хълма и да си поемат дъх като победители. Наистина добро филмче, заслужаващо внимание. За любителите на военни филми съм сигурен, че ще ви хареса повече от нормалното. И не забравяйте да оцените факта, че Хамбъргър хил е създаден преди повече от 20 години.

No comments: