Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, May 04, 2008

»©« Raiders of the Lost Ark



Филмът на приключенските филми. Началото на историята, превърнала се в кино легенда. Създадено от двамата най-култови режисьори за всички времена - Джордж Лукас и Стивън Спилбърг. Историите и фактите около създаването на филма са също толкова невероятни и интересни, колкото и самата лента. Блестящо кино творение. Това е един от безсмъртните филми познати на широката публика. Обединяващо в себе си интригуващ сценарий, безсмъртни като присъствие герои, комедийни моменти, класически приключенски сцени. Прави са някои като казват че този филм се изучава в академиите, и че повечето сцени са христоматийни. Брилянтния гений на Лукас и Спилбърг през 1981 година представя на гладната за зрелище публика своето творение - Похитителите на изчезналия кивот (Raiders of the Lost Ark). Една интересна интерпретация за агент 007, но далеч без стилния му костюм. Времево действието се пренася 60-70 години преди това (считано от сега, иначе 40-50 ако отправна точка ни е 1981 година). Години преди Втората световна война, за да не се получава объркване. Индиана Джоунс, професорът който в "свободното" си време се изживява като археолог-доставчик на скъпоценни реликви. Какво хоби, а? Самата концепция е уникална. Наистина замисъла за този филм е бил базиран на историите за Джеймс Бонд. Но Стивън Спилбърг е бил твърдо решен, че не иска действието да се развива в наши дни. Затова когато пременили героя си в кожено яке, сложи ли му шапка, въоръжили го с револвер и камшик и с много много хъс, се родил той - Индиана Джоунс. Доктор Джоунс, както вече споменахме. Супер привлекателен за студентките си, и най-големия враг на тези, които се опитват да злоупотребят с историческите реликви.

Сюжетът на Похитителите е следния. Американското правителство наема доктор Джоунс (заради големите му познания в археологията, разбира се, те не знаят какъв е през уикендите и командировките, хехехе) да намери изгубения преди няколко хиляди години кивот на Заветът. Кивотът, в който според легендата и писанията, Мойсей е носил скрижалите с Десетте божи заповеди. Не просто да го намери, а да успее да изпълни задачата преди Вермахта и всички онези нацисти натоварени със задачата от Фюрера, да са стигнали до кивота. Няма как да кажеш НЕ на такъв сценарий. Това не е просто увличащ с историята си филм. Това е едно необикновено приключение с нов герой, който ще даде на киното огромно забавление и ще получи невъобразима любов от подрастващите. Филмът е по-стар от мен, но въпреки това съм имал възможността да се запозная с него. Няколко пъти при това. Няма такова нещо като "Омръзна ми" или "Писна ми да го гледам". Неостаряващ и то не само заради великите сцени превърнали го в класика, ами и заради самия филм. Настроението, което носи като го гледаш. Положителната енергия, с която е зареден. Знаем за Джеймс Бонд - че той колкото и да страда, в каквито и калпави клопки да попада, се измъква. И винаги по-различен и интересен начин. Тогава същото може да очакваме и от г-н Индиана Джоунс. Отрупан с отровни паяци, заобиколен от влечуги, които в миг може да го отровят, или десетки нацисти стрелящи по него - това няма никакво значение, защото той е по-готин от тях и ще оцелее. Остава само да видим по какъв начин режисьора е решил да го направи. Великолепен филм, безспорно.
Освен това познанството на Лукас и Спилбърг, винаги ги свързва с кино майсторството. Творците на декори и олд скуул специални ефекти. Похитителите на изчезналия кивот печели 4 Оскара през 1982 година. Уникалната визия и доброто представяне именно с тези ефекти им носи част от статуетките. Ентусиазма им е супер висок, и определено двамката с целия екип зад гърба им, са създали нещо което заслужава почит. Представете си 1981 година, гледайте филма и сметнете с какво са разполагали, а какво са постигнали. Брилянтно, още веднъж!
А музиката? Една от най-добрите композиции, която Джон Уилямс е създавал в кариерата си. Стивън Спилбърг отива при Джон Уилямс, за да чуе какво е родил музикалния му гений. Уилямс изсвирва две теми подходящи за героичния характер на доктор Джоунс и пита коя от двете ще бъде ползвана. Стивън Спилбърг влюбил се на 101% в приятните мелодии веднага попитал: "Не може ли да ползваме и двете?!". Така и станало.

Първоначално за ролята на Индиана Джоунс е гласен Том Селек. Други негови ангажименти обаче, не са оставили избор на Лукас и Спилбърг да потърсят друг за ролята. Изборът им се спрял на Харисън Форд. Любимец на Джордж Лукас, човекът създал образа на Хан Соло в Междузвездни войни, сега получава възможност да роди нов герой, който ще се окаже още по-велик от предишния. Кръстен на кучето на Джордж Лукас - Индиана, това нестандартно име му печели световна популярност. Откъде постоянно ви заливам с такива факти ли. Може би съм изгледал повече документални филми около създаването на трите филма за Индиана Джоунс, отколкото съм гледал самите части. Първия филм - 3-4 пъти, втория... 1 път, най-много два пъти. Кръстоносния поход - 4-5 пъти, той ми е любимита част от поредицата. Но архивни кадри или Стивън Спилбърг говорещ за филма, много повече. И е толкова интересно да разбереш любопитните неща, че превръща тези документални минути в супер интересен късометражен филм. Дори само когато гледам някакви снимки от снимачната площадка, мечтателя в мен се пробужда и думите ми се губят. Мога само да си представя колко яко е било на целия екип, докато създават такъв голям филм. Надяващи се разбира се, но неподозиращи в колко още по-голям ще се превърне.
Като всеки герой е нужно и подходящото обръжение. Мацката - ролята се пада на Керън Алън. Героинята й Мериън Рейвънууд е приятелка на Инди от преди години. Всъщност самия той е имал повече общо с баща й, който също е бил търсач на реликви. Мериън е толкова готина, колкото и Инди. При първото ви запознанство с нея, я виждате как се надпива в една непалска кръчма на майната си, високо в обвитата от снежна виелица планина. Жестока мадама, и напълно присъща за характера на тип като Индиана Джоунс. Не случайно е избрана да изиграе още един път своя персонаж в последния филм за археолога - четвъртата част, която в края на този месец ще се завърти по кината. Това всъщност е и причината да пиша за Индиана Джоунс. Нещо като обзор на класиките, преди да се появи последния, заключващ цялото приключение филм. Лукас и Спилбърг са категорични, че това ще е последната част за Индиана Джоунс.
Верния приятел на Инди - Салах, неговата връзка в Кайро. Незаменим помощник, който е също толкова забавен колкото и услужлив. Много готин персонаж, изигран от Джон Рис-Дейвис.
Не може да не споменем и д-р Маркъс Броуди, героя на Денхолм Елиът. Макар и участието му в тази първа част да не е толкова знаменателно като при Кръстоносния поход, но все пак - една от важните фигури в цялата история.
Имаме героя и неговото момиче. Кой обаче е врагът им? Коварната роля се пада на Роналд Лейси. Майор от немската армия. Повече ми приличаше на агент от Гестапо. Физиономията му е повече от отблъскваща, но това пък го прави по-лош и по-зъл герой. Точно такъв враг от какъвто имаме нужда. Обркъжението му е допълнено от много немски войници, един офицер и един френски археолог - Белок (героя на Пол Фриймън). Последния непрекъснато в борба с Джоунс за каквата и да е реликва.
Незабравимо изживяване. Блестящ филм прехвърлящ действието си на три континента. Класически сцени, уникален хумор, интригуващо приключение. Началото на историята, превърнала се в кино легедна. Така започнах да разказвам обхванат от сладки спомени по филма. Ще продължа по темата и в следващите си ревюта. Когато дойде времето на Храмът на обречените и Последният кръстоносен поход. Защото 23ти май наближава, а с него ще дойде и Кралството на кристалния череп...

No comments: