Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, May 18, 2008

»©« The Forbidden Kingdom



"Leave me alone! What happen? Uncle... uncle!"
За тези, които обичат изпълненията на Джаки Чан, да ви е честит новият филм с неговото неповторимо и забавно участие. Така е, човекът който във всички филми е добрият герой, обаче всеки иска да му направи нещо лошо. И колкото повече неприятели има срещу себе си, толкова по-ловък става и с размяна на тупаници и ритници ги разбива без проблеми. Бойни изкуства и то в какъв вид.
Новият филм - Забраненото кралство (The Forbidden Kingdom), този път не е обикновен екшън, стил китайски маршъл артс тупанки, а една интересна приказка с много повече герои и по-голямо забавление. Историята е за Кралят Маймуна, най-добрият владеещ бойни изкуства, боравещ с един скиптър, непобедим. Такъв до момента, в който не се среща с един подлец, който служещ си с измама успява да надвие майстора и да направи магия срещу него. Въпросния скиптър, тъй като притежава особени качества, изчезва в забвение и според поверието, когато предмета бъде върнат при Кралят Маймуна - магията ще се развали, той ще бъде освободен, а тиранина победен. Вследствие на което всички ще си живеят спокойно като преди. Хехе, какъв сюжет само.
Тук обаче героят, чието бреме се пада да "достави" скиптъра до забраненото кралство е един хлапак, маниак на филми за кунг фу. На теория знае всички хватки, номера, наименования на стойките, но на практика не може и един ритник да направи като хората.

В наши дни, след като намира скиптъра в една заложна къща, действието се пренася в Другото време. В светът на забраненото кралство. Нещо като паралелни светове, или като пътуване във времето, така и не разбрах. Но пък беше живописно. Хлапето Джейсън (Майкъл Ангарано) тъй като беше пълен новак и още на първата пряка щеше да го отнесе, съвсем случайно (ама разбира се) срещна Лу Ян (героя на Джаки Чан). Последния постоянно къркащ вино от една бъклица, залитащ (няма как да не направите аналогия с Пияния майстор), но пък безпогрешен в пребиването на противниците си. Така двамата се сприятелиха в общата кауза и поеха на път към забраненото кралство, в опит да освободят Кралят Маймуна.
Честта да изиграе тази забавна роля се е паднала на Джет Ли. Най-сетне събраха тези двамката да играят в един филм. В случая са на една страна, макар че при първата си среща се биеха около, хм, 10 минути?! Беше интересно, но в един момент това цялото напъване от страна на героите и многото пъти "Пан" от страна на Джаки Чан ми писнаха. Хубаво, че в крайна сметка спряха. Джет Ли освен ролята на Кралят Маймуна, играеше и тази на Мълчаливият Монах. Облечен в бяло, без да отрони и думичка, много добър в битките, първоначално смятан за враг, после превърнал се в още един от спътниците на хлапето.

Последният от групичката, нагърбили се с тежката задача по освобождаването на Кралят Маймуна е една мацка. Готино беше момичето. Говорещата в трето лице (това също не го разбрах) - Златната лястовица (Ифей Лиу). Беше много добра в хвърлянето на едни стрелички, също така добре се справяше и с въртенето на мечовете. Нищо че изглеждаше крехка, в повечето ситуации беше доста смъртоносна за враговете си. Тя пък повече търсеща отмъщението в това пътуване, все пак беше полезен спътник за цялата мисия.
Хубаво филмче. Беше много живописно, някои сцени изобилстваха от красота, пълнеща окото. Други път малко в повече ми идваха откъм костюми и интериор, но не познавам културата им толкова добре, че да кажа реалистично ли беше или просто претрупано.
Героите радваха, особено Кралят Маймуна. Хубава роля за Джет Ли, макар в по-голямата част от филма да гледахме превъплъщението му в ролята на Мълчаливият Монах. За Джаки Чан както винаги няма лошо за казване, хахаха. Който е негов фен и се кефи на бойният му стил, и това че винаги побеждава - ще се наслади още един път на движенията му.
Добро фентъзи, постарали са се този път и откъм историйка и откъм комедия. Браво на Роб Минкоф, който събра двамата най-бързи и най-опитни в бойните стилове, в един филм, и създаде едно приятно кино-забавление за всички любители на седмото изкуство.

No comments: