Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Wednesday, May 14, 2008

»©« Bowling for Columbine



Вълната Майкъл Мур е към своя край. Подкарах ги отпред назад филмите му, като качеството с всеки следващ се вдига повече и повече. През 2002 година режисьора прави един от най-силните си филми в кариерата. Сами се досещате, че за пореден път дъвче политиката на САЩ, критикува здраво, този път засягайки темата за оръжията в родината му. Лесната възможност да се сдобиеш с такова. Законите за притежание. Коварни случки от близкото минало и много абсурди съпровождащи изброените неща. Боулинг за Кълъмбайн (Bowling for Columbine) печели много награди и признание за своя автор. Сред тях е и Оскар, връчен на Майкъл Мур през 2003 година.
Какви са ми връзките с този филм. Миналата година, октомври или ноември, попаднах на едно забавно клипче в YouTube - A Brief History of America. Не си спомням как точно го намерих, но смехът по време на гледането му беше невероятен. Анимационно клипче, много напомнящо ми за Саут Парк (после разбрах защо), в което историята на САЩ е разказана по невероятно саркастичен начин, забавен, но същевременно прекомерно сериозен и изпълнен с истини. Спомням си в коментарите под клипчето, че споменаваха Майкъл Мур. Чудех се откога пък е почнал да прави анимации той. До тогава бях гледал Фаренхайт 9/11 от неговите документално ориентирани филми.
Но след Sicko, след припомнянето на Фаренхайт, прочетох и за Боулинг за Кълъмбайн. Щеше ми се да го прегледам, все пак се води най-силният му филм. Още с започването си, зрителя ще се озадачи - колко лесно е да се сдобиеш с оръжие в щатите. Майкъл Мур влезе в банка, откри си сметка, и въпросната институция му подари пушка. Мда, истинска пушка! Оказа се че във въпросната банка няма само пари и някакви ценни вещи. Има около 500 оръжия в трезора?!
Полека лека с подобни примери и по-интересни интервюта, Майкъл Мур минава през атентата в Оклахома Сити, щата Оклахома, от 1995 година, когато Тимъти МакВей и неговата 2300 килограмова бомба станала причина 1/3 от федерална сграда да се изравни със земята, което коствало живота на 168 души... а ранените - над 800 човека.

Но името Кълъмбайн, много пъти повтаряно във филма, ми беше непознато. Просто загадка. И защо името на лентата е Боулинг за Кълъмбайн? Какво по дяволите значи това?! Докато накрая не разбрах. 20ти април 1999 година. Двама младежи излизат рано сутринта, да поиграят боулинг. Минути след 11:00 часа, въоръжени с полуавтоматични оръжия и бомби, влизат в района на гимназията Кълъмбайн, в градчето Литълтън, щата Колорадо. Ерик Харис и Дилън Клеболд убиват 13 души (12 съученици и 1 преподавател), след което се самоубиват. Ерик на 18 години, Дилън на 17. След като видях кадрите от охранителните камери в кафетерията (кадъра горе е от въпросната камера) веднага се сетих за случая. Спомних си и 1999 година и новините, и въпросните кадри... Лично като ги гледам тия записи, или картинки, точно на този момент 11:57:20, ме побиват тръпки. Ерик Харис, с бялата тениска, в ляво, държащ с дясната си ръка 9 мм Hi-Point 995 Carbine и бавно пристъпващия към него Дилън Клеболд, с черната шапка, въоръжен с полу-автоматичен пистолет 9 мм Intratec Tec-9...
Филмът обаче не свършва дотук. Вниманието ми беше привлечено на максимум, а до края на лентата се случиха още много неща. Много други факти бяха изтъкнати и с големи букви на екрана се изписваше "ПРОБЛЕМИ!". Жестока истина и тежко за психиката, да гледаш или събираш повече информация за такива събития.
В същата вечер, в която изгледах Боулинг за Кълъмбайн, стоях до 4 и половина сутринта, докато не изчетох цялата статия в Уикипедия, за клането в Кълъмбайн, докато не изгледах всички възможни документални филми правени по инцидента... и докато накрая вече ми се искаше да повърна. Не знам. Такива случки е имало и след това, но някак си тази ми изглежда повече от шокираща. Часове преди филма, без да си спомням какво е това Кълъмбайн всичко беше различно. Часове след филма, вече знаех поред на номерата, кой, къде и с колко куршума е бил улучен. Впечатляващо и смразяващо кръвта е творението в Уикипедия.
Опитаха се да хвърлят вина върху Мерилин Менсън и други подобни музикални изпълнители. Пробваха да обвинят компютърните игри и какво ли още не. Но Майкъл Мур потърси коренът на всички злини някъде другаде. Някъде в миналото, от началото на целия политически абсурд, позволяващ такава свобода за притежание на оръжие. Сериозна работа, като се замислиш, но не е като някой друг да им е виновен. Изглежда повече от 1-2 неща са гнили в САЩ и благодарение на Майкъл Мур, добитъка има възможността да види истината. А не да чакат да се случи нещо, и после да реват по трагедията. Да се опиташ да я предотвратиш, ще е по-голяма стъпка! А кой ще съумее?! 46-те милиона неграмотни жители на САЩ?! Агресивните политици на държавата? Тези които ежедневно са отгоровни за смъртта на невинни от третия свят или на своите войници дори?! Подобни въпроси за засегнати в Боулинг за Кълъмбайн, а разискването им е повече от интересно. Както и бягането от отговорност на различни "известни" личности, които са толкова жалки пред камера, когато се опиташ да говориш искрено с тях...
От всичко на Майкъл Мур, което съм гледал - безспорно Боулинг за Кълъмбайн е най-сериозния филм. Най-много ми подейства той и определено за него съм споделял в прекомерни количества. Продължавам да гледам снимките и да се чудя защо? И с надеждата това да не се случва, не само там, а където и да било. Проблеми в обществото, големи проблеми...

No comments: