Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Wednesday, May 28, 2008

»©« Fool's Gold



Легенда, съкровище, търсачи, влюбени по време на развод, главорези, богати старци, глезли, гей двойка готвачи. Готово, няма нужда да гледате Златна възможност (Fool's Gold). Хехехе, продължете с четенето, моля! Обичам приключенията, особено ако са добре направени, с чувство за хумор, добри героични моменти, където главните образи са изложени на опастност, но въпреки това кармата им ги пази по необикновен начин. Не трябва да се прекалява с анимационните съдби, от сорта на... падаме от самолет и се приземяваме с надуваема лодка върху снежен склон (харесвам Инди, но сцената от Храмът е прекалена, хахаха).
Но какво пък, на такива моменти просто казваш: "Еее, добре бе, добре! Айде ся... бахти! Кат' на кино!". Такива реакции са нормални и всъщност се приемат различно от всеки, и то в зависимост от настроението на зрителя.
Златна възможност преобладаваше с такива моменти, с добри лафчета, повече мъжки голотии отколкото женски такива, прекомерна глупост у някои герои, гротескни изяви на други и типично присъствие за трети. Но не всичко случващо се във филма, може да бъде така елементарно групирано.

Още първия път като видях трейлъра си казах, че ще гледам Златна възможност. Уви, мина много време от премиерата, гледах други неща, така и не намирах за подходящо да се позабавлявам с едно такова... търсаческо приключение. Адвенчър комедиите са ми в кръвта, ако са балансирани разбира се. Спомням си лентата за Янки Зефир, може да е старо... но определено класно направено. Да не говорим и за други подобни, дори и в тях комичния елемент да липсва. Филмите за търсачи на някакви отдавна загубени съкровища са винаги хубави (нещо като твърдението на Жорката, че всички филми с дракони са яки).
Какво ни предлагат в Златна възможност? Матю МакКонъхи и Кейт Хъдзън, отново заедно (след като тя така упорито се опита да го разкара за 10 дни, преди години). Влюбената двойка, минаваща през проблеми и оценяваща последните си години заедно. За единия - голямо приключение и стъпка до намирането на съкровището. За другия - абсолютна загуба на време, огромно разочарование... и незаменим секс!
Само че за разравянето на тайнствената почва, ти трябват парички. Кой ще спонсорира тази любителска иманярска бригада? Някой чичко с пари или побъркан островитянин?! И двете личности присъстват - Доналд Съдърланд и Кевин Харт (тоя... ми стана смешен още от рекламата... няма как да се стреснеш от него, или от биячите му, или от пухкавия му заек).

Добавяме няколко стари мутри също добри в занаята по откриване на изгубени съкровища с имената на Рей Уинстън и Юън Бремнър. Пиклата, която играеше тъпия елемент в историята, прекаляваше през по-голяма част от времето. И даже не беше смешна. Но се търпеше, лицеприятно, по тяло... не ми допадна :) Защо така вулгарно я коментирам ли?! Че това й беше ролята, а и с друго нямаше как да ме впечатли.
Най-много от всички ме радваше Матю. Той направи филмчето свежо и разбутваше сухите му моменти. А те не бяха малки, особено в началото. Въпреки цялата тази вода плацикаща от екрана, красивите гледки на Бахамите... имаше едно сухо и тежко ли тежко, та чак мудно начало. Големи паузи между репликите, брр...
Може би защото бяхме само 7 човека в цялата зала, споменах вече че пропуснах отдавна премиерата. Хванах една от последните прожекции. Всеки знае значението на "Духът на киното" и какво е усещането да гледаш подобен (или който и да е) филм на големия екран, заобиколен от всички страни с жадни за зрелище фенове.
Нивото и качеството на лената се завишава, и тогава дори Патфайндър изглежда добре. Хубаво де, той няма как да изглежда добре! :)
Като цяло съм доволен от Златна възможност, но очаквах доста повече. Пожелавам успех на екипът, който ще подеме подобно начинание, следващия път.

No comments: