Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Thursday, May 01, 2008

»©« The Other Boleyn Girl



Любовна интрига от XVI век - или историята на английския крал Хенри Тюдор (Хенри VIII) и потъналата в забвение афера със сестричките Болейн. До колко нещата са истински, до колко измислица, целия този разказ ми се видя доста странен. Другата Болейн (The Other Boleyn Girl) е ново филмче, появило се тихомълком с участието на Натали Портман, Скарлет Йохансон и Ерик Бана. Първите две са въпросните сестри, дето ще се повъргалят в обятията на краля - Ерик Бана. Драмата е пълна, краля има проблеми със създаването на мъжко поколение, жена му помята или пък ражда дъщерички. Неприятно, и целия този стрес възбужда още повече интереса на държавния глава към чужди жени и задоволяване на нагона. Което е прекалено човешко, за да е присъщо на тези синекръвци. Във фамилията на Болейн обаче, по-малката сестра - Мери (Скарлет) се омъжва за някакъв местен тип, с добро име, не особено богат, без титли. Другата, по-голямата, която повечко като че стои в сянка - Ан (Натали) получава предложение-заповед от баща си и чичо си да забавлява краля на посещението в тяхната област. Първо момата се дърпаше, после като разбра че да бъде любовница на краля не е толкова пагубно, а и ще си направи име за пред някой друг херцог като стане време за женитба.
Но на въпросното посещение, вместо по Ан, краля обезумява по чара на Мери, която обаче е толкова срамежлива, толкова 16 годишна, и толкова типична за този период непросветени жени... че чак плаши. Което както е известно е още по-голям афродизиак. И така любовната (то не че е от любов, повече плътски желания) ингрига се заформя. Интереси се преплитат, и сестри почват да си скубят косите. Щом и кралят е намесен и кралицата недоволна нещата стават още по-дебели. Изобщо браковете по сметка или титла или както и там да са се наричали от онова време са голяма глупост. Не че в момента като си говорим за любов и някакви други резони, имаме правдиво обяснение за встъпването в брак, но да речем че избора ни в момента е по-голям.

Като цяло останах не особено впечатлен от Другата Болейн. ОК, костюмите много ми харесаха, макар Натали Портман да не блестеше в тях. Виж Кийра Найтли би била перфектната в такива облекла, но това вече се е доказало в други филми. Скарлет, не знам какво да кажа за нея. Може би добре си изигра ролята, тъй като през цялото време ми приличаше на супер уплашено момиче, което не знае какво да прави и... май наистина добре си изигра ролята. За Ерик Бана никога не съм имал някакво велико мнение. За първи път си го спомням в Троя (но там имаше редица други неща, които да отвлечат фокуса ми от неговия образ), след това в Мюнхен, където също не бях удивен и до вчера, когато трябваше да изиграе Хенри Тюдор. Щом му отиват кралските одежди и са го избрали, явно има защо. Но според мен трябваше да бъде маса повече арогантен!
Имаше малка роля за Кристин Скот Томас. Тя беше... майката Болейн, хах как звучи само?! Но тъй като не й беше поверена някаква значителна част от задачата да изнесе филма на плещите си, проявата й не е бележита.
А какво всъщност е Другата Болейн като жанр? Драма, ОК приемам. Политическа история? Разобличаваща факти, определено не е документален. Прекалено много цвят и детайли на дреболиите, за да го класифицирам като такъв. Дали е семейна драма или образователен исторически романс, вие ще прецените. Но още един път - някак си в този филм, празното вървеше паралелно с историята. В момента, в който актьорите пазеха тишина, все едно нищо не гледаш. Филма ми се стори изключително пуст, и все още се чудя даже дали да не му пиша оценка под 5. За подобен род филми една хубава музикална композиция за фон, в драматичните моменти или накъсаните спорове, би донесла по-успешна атмосфера и ще ти отвлече вниманието от неопитните актьори, опитващи се (някои от тях) да пазят присъствие в кадъра.

Колко силно да ви препоръчам филма ли? Ако нямате какво да правите, ама наистина да си нямате работа, забавление, излизане, нещо друго - може да си пуснете Другата Болейн. Кой знае какво може да ви хареса на вас във филма. Затова е добре, освен чуждото мнение (ако цените моето ще съм признателен), да си жертвате малко от скъпото време и да дадете шанс на едни такива полу-обречени заради критиката филми. Нямаше шум около Другата Болейн, или е рано за филма, или съм доста прав при коментара и факта, че няма с какво да те плени въпросната лента - я прави не толкова апетитна за широката публика. Още един филм между капките, някакъв опит за нещо интересно, от някой си... но с недостатъчно подготовка и изпипване на по-важните детайли. Мда, хубави дантелки!

3 comments:

Marmalad Shipkofff said...

цялата история изглежда секси... :)

Le_Grand_Elf said...

Ааа, и аз така си мислех. Пък и се надявах на повече деколтета и пристегнати корсети, уви - много повече драма!

Marmalad Shipkofff said...

Почти нищо секси... м,н тъжеееен... ама Елизабет ;)