Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Saturday, January 05, 2008

»©« Dirty Harry



Dirty Harry (1971) - Мръсния Хари:
Така започва класическата кримка, с участието на Клинт Истууд. Един от най-добрите и доказали се актьори на XX век. Инспектор "Мръсния" Хари Калахан, е ченге в Сан Франциско, 70-те години, когато за първи път се срещаме с него. Снайперист броди из града, и трепе случайни жертви, чешейки егото си като праща писъмца на местния вестник, подписвайки себе си като Скорпиона (този филми излиза по времето на Зодиака, събията от края на 60-те и началото на 70-те, дискутиран е въпросът дали филмът не разказва историята за онзи убиец, но с променени герои и събития). По петите му тръгва най-дръзкият и безумен полицай, който някога сте срещали. И това е Мръстия Хари.
Още с началото на филма се запознаваме с методите му на работа, с тежката му походка, онзи присвит поглед, никаквата усмивка, и големия .44 Магнум, с който размазва престъпниците. Много яка роля, много яки фрази, и толкова много запомнящи се... цитирани и пародирани (в опит на възхвала естествено, пред този голям филм) в толкова много филми, 10, 20, 30 години след това. Класически филм, от едно време, с тогавашния си стил на дългите панорамни изгледи. Камерата се движи бавно, проследявайки целия път на даден автомобил, от далечния край на магистралата, та чак до склада към който се е отправила. Операторите вече не правят така, всичко е дим и завеси, монтаж, бързи кадри, близки, бум-бум, повече експлозии (фойерверки) и т.н. Сещате се.

Magnum Force (1973) - Отряд Магнум:
Втория филм за грубото ченге Калахан. Сюжетът този път е следния, някой избива престъпниците из Сан Франциско един по един, оставяйки гилзи от Магнум на местопрестъплението. Зрителят от начало знае, че това е полицай (в последствие група полицаи), които довършват несвършената работа на съда, или поправят грешките на съдебната власт - никой престъпник да не се измъква безнаказано. Отряд Магнум, или Наказателния отряд на полицията, за който никой нищо не трябва да знае, няма официални данни за съществуването му, още по-малко кой е замесен, кой стреля, и кой дърпа конците. Обаче нали се сещате, Мръсния Хари се заема с въпроса и лека полека ще притисне екзекуторите до ръба. Добро продължение на класиката, заемаща достойно място до предшественика си.
Има добри моменти във филма, както се изразих добра кримка е. Че и хитър го раздава понякога Мръсния Хари. Не само че е коравак и стреля добре, ами и умее да прецака противника си. Добре изиграно, и хубав сценарий на продължението.

The Enforcer (1976) - Стрелецът:
Престъпник, с психични отклонения, безскрупулен, с военен опит, убийствени възможности, много оръжие и умения за работа с тях. Това е третия филм за Мръсния Хари. Стрелецът, или още Принудителят е новата история, с която Калахан трябва да се справи. Ново 20 за инспектора се явява новият му партньор. Инспектор Мур... жена! "Marbellous!" както повтаряше той много често. Отново заслужена динамика, добро сценарийче, хубави фрази. По-забързан от предните две части, с малко повече гилзи по пода, и добър завършек. Естествено не са се изложили с тази част, но все пак класиката си остава класика. Хубаво е че с продължението продължават да топлят сърцата на заклетите фенове.

Sudden Impact (1983) - Внезапен сблъсък:
Четвъртия филм за Мръсния Хари. Този път режисиран от самия Клинт Истууд. За разлика от досегашните три части, тук за първи път виждаме белите кичури на остаряващия Калахан. Мръсен или не, без много да му пука или не... времето си казва думата, 12 години след излизането на първия филм, Мръсния Хари започва да става по-модерен, влиза в 80-те, но и остарява. Това обаче не му пречи да си е същия здравеняк, и да разкатава мръсниците бродещи из улиците на Сан Франциско. Този път случая му е свързан с убийството на група изнасилвачи. До тука няма защо да му пука на него, наистина! Освен това че убиеца всъщност е жертвата.
А, да... още една разлика, в предните части инспектора въпреки надменното си държание и постоянните спорове с началниците му, така и не беше отстранен от служба. Е тук обаче не е така. Официално, той е просто Мръсния Хари, но Магнум-а му си е същия, така че...

The Dead Pool (1988) - Смъртоносен залог:
Ето че стигнахме до края на сагата наречена Мръсния Хари. 17 години на присъствие, интригуващи истории, много лаш по героя, и много запомнящи се и записани в историята на киното моменти и култови изказвания. Последния филм за инспектор Калахан е на вашето внимание. По следите на убийците на известни личности в града, Хари ще трябва да внимава и за своя живот, тъй като той става една от целите на смъртоносната група. Трябва най-накрая да вземе да се заинтересува и за това. Много е побелял тука, ей! Ама как иначе, той е 30-ти набор, това го прави... 58 годишен, иха!
Добър край, оформяща класическата колекция за мръсното ченге на Сан Франциско, класика в жанра, забележителен филм, любим на много хора и... заемащ достойно място в моята колекция.

И никога няма да забравя тези думи, появили се на големия екран за първи път, през 1971 година, и отекващи до ден днешен:
I know what you thinking... "Did he fired six shots, or only five?"
But I'll tell you the truth, I was excited that and I'd lost to track myself...
But this is 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world and will blow your head, clean off... and you have to ask yourself one question:
"Do I feel lucky?"... Well, do you, punk?

No comments: