Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Saturday, January 19, 2008

»©« Lock, Stock and Two Smoking Barrels



Какво е да си женен за Мадона?! Жена ти да е поп-кралицата на 80-те? Да правиш хубав секс (предполагам, навремето тя беше много секси)... или да си невероятно продуктивен в жанра: Гай Ричи. Което и от трите да е, със сигурност е една от причините да се появят класните заглавия като Две димящи дула (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, егати името) и Гепи. (Snatch.). Много ли ви станаха точките? Е съжалявам, ама такова е заглавието!
Много се кефих да Гепи. като го гледах първия път, шашнах се и се влюбих във визията и начина на разказване на историята. А 2 години преди това е имало друго събитие, за което бях чувал, но не бях виждал. Всички шумяха, вълнуваха се, цитираха и т.н., а аз бях в дупката на незнанието. Но всичко това се промени, вече е в миналото. Удостоих Две димящи дула с честта, да бъдат гледани от мен, хехе :) Невероятния филм на Гай Ричи, с участието на bunch of english actors: Джейсън Флеминг, Декстър Флечър, Ник Моран, Джейсън Стейтъм, ритнитопковеца Вини Джоунс (даа, всички му се кефят на него, а и честно казано има защо :)), че даже и... Стинг!

Защо с такива добри чувства ли?! Ами първо, че историята те грабва с две ръце. С две димящи дула! Непрестанното английско мъмрене радва на 101%, всички главорези дето ги е събрал за филма рулират. А героите, всички тези престъпници, чиито съдби ще се преплетат по много особен начин, са пълен провал за криминалния свят... една от водещите линии на филма е точно: "A Disgrace to Criminals Everywhere". В чиято правота на израза ще се убеждавате през целия филм.
Четирима приятели, съквартиранти, събират 100 000 паунда, за да може един от тях (Еди), който е мастър пийс в покера, да участва в игра на високи залози (където входа е минимум 100 000). Мастър пийс, защото може да чете израженията на играчите, брои картите, няма спирка и на практика ще ошушка който и да е... и то без измама. Уви обаче, там където отива, е бърлогата на звяра. Хари "Сатъра" притежава терена, където ще се играе (символичния боксов ринг), не е с умисъл да загуби, а да спечели нови 100 000 въпросната вечер. Подготвен и достатъчно мръсен, за да измами хлапакът започва играта. В началото всичко е наред, до момента в който залогът не започва да расте много бързо над 100 000, нашият човек да се увътря със заем от 250 000 на ръка, която ще загуби. Прецакаха го! През цялото време му гледаха картите и накрая го минаха жестоко. Така вместо да увеличи парите си, и тези на своите приятели Еди е назад с 500 000 дълг към най-лошото копеле в Лондон - Хари "Сатъра". Имат 7 дни да върнат парите, или после Бари "Баптиста" ще им реже по едни пръст във всеки просрочен ден (което е просто бонус, няма да им опрости дълга). Готово картите са заложени, а нашите пичове са пред проблема откъде да намерят парите?

Паралелно с това разбира се, Гай Ричи ни показва и останалите... нишки в историята, преди всички заедно да се преплетат и да сътворят уникалната развръзка на Две димящи дула. Група тревомани, произвеждащи най-класната ганджа в Лондон, с много пари, с никакво оръжие, с една клетка на вратата, за защита... но която никога не заключват. Ник Гърка, дебел тарикат, с голяма уста, ама с малки топки, треперещ пред лудият Рори (чернокож наркодилър, с буйна къдрава коса, маниак, който не си поплюва хич, и може да те запали само защото си му сменил канала, докато е гледал футболен мач) или пък ударната група с водач Песа, съседи на нашите момчета. И естествено да не забравяме Големия Крис (Вини Джоунс). Един от бирниците на Хари "Сатъра", който размазваше физиономиите на длъжниците, беше супер зъл, и след всичко качвайки се в колата, казваше на сина си: "Мери си приказките! И си сложи колана!"
Колкото и да ви разказвам, няма да успея да пресъздам тия характери. Брутални са, най-малкото, не се кефя на израза, обаче те са точно такива. А съспенса се мени нон стоп. Изобщо не можеш да предвидиш какво ще стане. Докато не падне завесата накрая, възможно е всеки да прецака всеки, да бъде гръмнат, да му свитнат топките или нещо от сорта. Няма как. Мръсна игра, много мръсници в нея, да излезеш чист... и много малко вероятно. Уви обаче, за вас остава тръпката, докато гледате Две димящи дула. И не забравяйте: "A Disgrace to Criminals Everywhere"!

No comments: