Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, January 20, 2008

»©« The Great Debaters



Стана време да ви представя още един от тазгодишните кандидати за наградите Оскар. Номинираният за 2 награди Златен Глобус, на актьора и режисьор Дензъл Уошингтън, с участието на негова милост, Форест Уитакър, Дензъл Уитакър, Нейт Паркър, Джърний Смоулет и др.
Вдъхновен от истинската история на Мелвин Толсън, професор в колежа Уайли, Тексас, през 1935 година. Събитията се развиват тогава - 30-те години на миналия век, в щата Тексас, в един от малкото колежи за чернокожи. Историята на Толсън и неговият отбор по дебатиране. Но не само това.
Въпреки интегрирането на чернокожите сред останалата част от американското население, не всички репресии срещу тях са отпаднали. Все още не са имали нормални, равни права като другите. В някои райони са продължавали издевателствата срещу тях, абсолютното им незачитане, линчуването им. Опасна била ситуацията и в щата Тексас. Там където се развива действието на Великите дебатори (The Great Debaters). Звучи странно нали, като се има на предвид че такава дума май не съществува, или поне не на родния ни език. Същото и за Debaters - би трябвало да е debates - дебати, Великите дебати. Явно има някаква заигравка (подобно на The Pursuit of Happyness). А може и просто да се заблуждавам, или по-добре би звучало Великите дебатиращи (тъкмо, продължително време, символика за това как думите им ще отекнат във вечността и ще оставят пресен спомен в съзнанието на всеки докоснал се до словата им, било то и след... 100 години).

Защото това време не е далече. Говорим за средата на 30-те години... на миналия век. А нещата, които ще видите и най вече, ще чуете във филма, са неща които спокойно могат да се интерпретират и в наши дни. И имат същата стойност каквато и тогава, а може да се превърнат и в още по значещи и по-силни, като се има предвид тежестта на историята. Не забравяйте уроците на историята - за да не се наложи тя да се повтаря и да ни напомня...
Дензъл Уошингтън играе главната роля във филма, тази на Мелвин Толсън - професор в Уайли, ръководител на отбора по дебати. Форест Уитакър играе д-р Джеймс Фармър Старши - голяма личност за времето си. Първият чернокож доктор (PhD) в Тексас. Изключително мъдър и интелигентен човек. Между тях застава Дензъл Уитакър - който както по името изглежда, явно има нещо общо и с двамата (най-малкото пак като игра на думи е взел първото име на единия и фамилията на другия). Уви обаче в действителност няма нищо подобно. Няма никаква роднинска връзка с тях. Този млад актьор прави внушителна роля във филма, играейки синът на д-р Фармър - Джеймс Фармър Младши. Ако потърсите малко повече информация за него, ще разберете в каква хуманна насока се е развил в следващите години. И като се има в предвид че само на 14 години печели първият си дебат, и то на високо ниво - побеждава отбора на Харвард.
Хенри Лоу и Саманта Буук (Паркър и Смоулет) са другите две ключови фигури във филма. Също част от дебатиращите в тима на професор Толсън.

Всичко това добре. Но до момента освен действащите лица, не ви казах нищо повече относно филма. Ами, освен че ще ви надъха много сериозно (наистина вълнението с което говорят дебатиращите, по време на състезанията, или поучителните речи на Дензъл по време на техните тренировки са вълнуващи) ще ви накара и да се замислите разбира се. Една такава драма, с висок заряд на интелигентност няма как да не ви разбута позастоялите мозъчни клетки. Позастояли, защото напоследък все пушкала на големия екран, нещо по консумиращо се, отколкото... поучаващо ни. Все пак Дензъл като режисьор, струва си да се види, а и двама големи, доказани чернокожи актьори на едно място, истинска история е гръбнака на сценария, засегнати са сериозни теми... Заслужава да отнесе няколко статуетки. Уви обаче съперниците му тази година са доста, и всеки един от тях също толкова много заслужава да бъде удостоен с подобаваща награда. Това обаче не го решавам аз, а онези по-побелелите от мен, дето знаят всичко за киното :)
Показателен филм за човешките права, за периода в който се развива действието, за начина по който човек може да се впише в историята, не просто като събитие, а като значение и да се превърна в ключова фигура по отношение на важен човешки проблем. Което само по себе си, рано или късно води до разрешаването му. Великите дебатори - на вашето внимание!

No comments: