Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Saturday, January 12, 2008

»©« The Golden Compass



Всъщност тоя филм го гледах миналата година, седмица преди да изляза в отпуск за празниците. С колеги хайде в Арена Младост, и да видим за какво става въпрос. Бях впечатлен от трейлъра на филма, изглеждаше много внушителен, красив, интересен, предвещаваше да е по-силен от гадната Нарния... сещате се. Става въпрос за Златният компас (The Golden Compass). Едно яко фентъзи, с много герои (от различен тип), с вещици, войни, магии, мистика, мечки-воини... абе много добро!
Никол Кидман, Даниел Крейг, Дакота Блу Ричардс, Сам Елиът и гласът на Иън МакКелън (в ролята на бойния мечок, дето защитаваше момиченцето). Голямо приключение. А за какво става въпрос ли?!
В един приказен свят, паралелен на нашия, където хората си имат превъплъщение на своя дух, под формата на някакво животно. Духът не може да живее без човека, нито човека без духа. Ако един от двамата загине, и другия загива (няма тяло без душа, и обратното). Та цялата тази симбиоза правеше всички герои силно уязвими. Постоянно обикаляха със своето "животно", което ако още не е помъдряло не знае в какво точно да се преобрази. Да речем духа на малката Лира (героинята на Дакота Ричардс) постоянно се менкаше, я на котка, я на птиче, докато на чичото на Лира (героя на Даниел Крейг) духа беше един много забележителен бенгалски тигър. Добра шарка, добра лапа, и хубав женски глас :) Дам, явно душата ти не е задължително да е от същия пол като тебе, хехе.

Та, това е за обитателите на този приказен паралелен свят. А как се развива действието? Ами преди време имало едни компаси, наречени алетиометри, върху които само определени хора имали контрол, и с помощта на които виждали истината за всеки, каквато и да е тя. Намесиха и някаква друга мистична сила: Прахът. Нещо което ако бъде под опеката на зъл гений, ще стане лошо, роби, убийства, доминиране над света и т.н. Стандартно, някакви сила, към която лошите се стремят, за да са господари на всички, а добрите пазят с цената на живота си (или изпотрошаването на всички златни компаси).
Обаче (както винаги) един компас е останал, и той се озовава в ръцете на Лира, която пък по стечение на обстоятелствата е надарена със способността да разбира какво казва алетиометъра.

Лошите тръгват по петите й, за да вземат и унищожат това чудо, тя пък бяга като с всяка следваща сцена среща нови и нови герои. Едно доста обширно приключение, и на практика с много възможност за продължение. Споменах за мечките-воини. Да! Те бяха най-якото тук. Много добре изглеждащ, особено като се накичи с броните и почне да блъска наоколо. Фентъзи, какво да ви кажа. Лира се срещна с Йорек, мечок-воин-алкохолик-изгнаник :) с който се сприятели и продължи напред със задачата си. Неин приятел беше отвлечен, на едно място където зъл ум отделя човека от неговия дух, и на практика... превръща човека в ходещ труп. Неприятно и естествено добрите се стремят да се противопоставят на това злодеяние. Малко драма, а?!

Лира, с нейния шантав дух, защитена от здравата лапа на мечока-воин Йорек и на борда на летящия кораб на Лий Скорсби (героя на Сам Елиът) се отправят още на север в търсене на нейния приятел. Доста на север отидоха, щото накрая нашите се ступаха с армията на татарите. Едни яки братушки, останали без душа и без чувства ама с много оръжия. Разбира се едните бяха подкрепени и от вещиците от чергарите... абе стана мазало накрая.
Като цяло филма ми хареса, но очаквах доста повече. Имаше и много забавни моменти, от простовата гледна точка. Искрен смях, може да го пародират това в някой от следващите... епични филми, кой знае. Но иначе филма е готин. Накрая му отвориха такава широка възможност за продължение, че вече виждам как до 1 година и половина, ще направят втори златен компас. Може пък накрая като се съберат всички части, да се получи добра приказна сага, и тогава всичко да изглежда доста по-яко. Кой знае, а засега имате първия филм, дано ви хареса.

No comments: