Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Saturday, January 05, 2008

»©« L.A. Confidential



От известно време се канех да си припомня един шедьовър в киното. Поверително от Ел Ей (L.A. Confidential), филм от 1997 година, на режисьора Къртис Хенсън, сценарист Браян Хелджелънд, по зашеметяващата новела на Джеймс Елрой. Тези които са чели книгата, се досещат кое ме кара да използвам такива изразни средства. Това си е един master piece, произведение на литературното изкуство. По перфектен начин адаптирано от младият Хелджелънд, и превърнато в класика и велик филм, благодарение на класната режисура на Хенсън.
Със звездното участие на Кевин Спейси, Ръсел Кроу, Гай Пиърс, Джеймс Кромуел, Ким Бейсинджър, Дейвид Стрейтърн, Дани ДеВито и други. Носител на 2 награди Оскар (за най-добра женска поддържаща роля на Ким, и най-добър сценарий за Хенсън и Хелджелънд).

"Off the record, on the QT, and very hush-hush..."
Така започва историята, слушайки подмолния глас на ДеВито, описвайки ни ситуацията в Градът на ангелите - Лос Анджелис, в средата на 50-те години на миналия век. За Мики Коен, за организираната престъпност, за най-добрата полиция в щатите, за Рая... и проблемите в него.
Запознаваме се и с героите, по много специфичен запомнящ се начин, тракаща пишеща машина, близък кадър към полицай Бъд Уайт (Кроу), запознаваме се с характера му. След него идва полицай Едмънд Ексли (Пиърс), с неговия също... сержант Джак Винсенс (Спейси) и той по реда си.
Кратката история е следната, след задържането на Мики Коен, започва масова борба за това, кой ще наследи рекетите му, и в общи линии кой ще дърпа конците на престъпния свят. Полека лека, нещата се заплитат около нашите герои. Отправна точка е масовото убийство в "Кукумявката". Главните действащи лица са на различни фронтове, с различни виждания, приоритети и възможности. Единия готов да изгърби от бой някой, за да си каже всички неща, или пък да гръмне рецидивист в гръб, за да не го измъкне от затвора някой умел адвокат. Другият пък строго политически настроен, гонещ кариера, незаинтересован от обстановката на корупция, стриктен и винаги готов да даде честната си дума и да постъпи правилно, независимо от последствията. Трети... Холивудска звезда... голям чешит, голямото В, славата и тънките подкупи от подлия клюкар, автор на жълто списание... Hush-Hush...

Историята е пленяваща. Не бих имал възможността да ви я разкажа, без да ви разваля кефа от филма. Никой не обича да му разказват какво ще стане, или какво ще го бъде... бла бла. Точно така, оставям на вас. Само ще добавя още неща, към тези които ме карат да възхвалявам филма. Първият път като го гледах, не бях уловил всички моменти, свързвах пъзела заедно с героите, на места пропусках, или не успявах да се сетя всяка подробност. Добър сценарий, още един път ще го кажа. Интересен, каращ ви да си мърдате сивото вещество. Танцът на камерата - също майсторско изпълнение. Костюми, събития, сцени. Много добри моменти, подкрепени от силната музика на Джери Голдсмит (за съжаление, вече покойник...). Много динамичен филм на места, с невероятни екшън сцени. Не е прекалено, но е направено с класа. Подритвани от силното звучене на композицията, напрегната ситуация измежду няколко револвера, пушки Ремингтън... те кара да трепериш и да гледаш с отворена уста. След приключването й, да гледаш със захлас и да си спомняш ли, спомняш. Забележителни кадри, много добри моменти... шедьовър!
Блестяща игра на всички актьори. Гарантирам ви, след първото гледане ще останете с приятно чувство и мисли, за още един път! Защото следващият път, независимо от това, че знаете как ще свърши, кой ще го отнесе, кой ще се измъкне, кой какъв е бил всъщност... пак ще гледате като малко дете, и ще се радвате. Добрия филм е добър, защото може да се гледа отново и отново. Слаб е ако след първото му гледане, забравите за него. Любим филм, пожелавам ви приятно гледане, дано ви хареса, дано стане и ваш любим.

No comments: