Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Sunday, March 16, 2008

»©« The Mist



Ползотворната петък вечер в киното, завърши с обогатяване на общата ми култура. Научих какво е лов на манак, и какви са последиците за въпросните ловци. Беше забавно. На път за вкъщи при събеседване по темата и разширяване от типа: "А това гледал ли си го?" стана на въпрос за Мъглата (The Mist) на Стивън Кинг. Казах не на въпроса чел ли си книгата, както казах и не на питането дали съм гледал филма. И след като се изяснихме с Жорката, той въодушевен по въпроса за творението на Франк Дарабонт, заяви че лентата е една от най-добрите адаптации на роман, дело на Стивън Кинг. Това ми звучеше обнадеждаващо и затова си го запланувах за събота (по някое време).
И като настъпни въпросното заделено време си пуснах хорърчето. Започна си нормално като почти всички ужаси (мистерии) на Кинг. Нещо напълно обикновено се случва, стои си един мъж и си рисува. Спира тока, поглежда през прозореца, вижда сериозна буря, която се задава... и заедно с жена си и синът им, слизат в мазето. Знаете ги как си имат такива мазета, в случаите на буря, тайфун, торнадо, за да се скрият хората. Дървените им къщи няма да издържат, така или иначе. И след силната буря, тримката излизат на сутринта, когато всичко се е успокоило, за да видят щетите. Съборени дървета, щети по околията, къщите, съседите и т.н. До момента нищо лудо с изключение на... падащата от планината мъгла, спускаща се плътно над езерната вода. Учудени как това е възможно, на първо време семейството на обръща внимание на събитието. Дейвид Дрейтън (Томас Джейн) и синът му Били, решават да слязат до центъра на градчето, до супермаркета, за да напазурават при евентуално завръщане на бурята, да си имат припаси. По път срещат много военни джипове, по път към планината. В пълно невидение, се озовават в супермаркета, където както изглежда се е събрал целия град. Сирена. Сирената за тревога, прозвучава зловещо. Окървавен мъж, тича към вратите на магазина, крещейки... Нещо в мъглата, която настъпва на талази, причинява ужасяващи неща... Мистерия. Бързо всички в магазина се окопитват докато мъглата не достига витрините. Страх, без паника, но пълно мълчание.

Така започна историята. Свежо, мистериозно и без да се знае какво е това в мъглата, откъде се е взело, и какво ще се случи. Щом е на Стивън Кинг, няма да е нещо добро за хората. Очаква се, въпроса е дали ще ни изненадат подобаващо, че да ни изкефи филма. Спокойно се подгответе да видите обичайната доза зли същества, разни гадинки, и как хората един по един ще измират. Също така много ще намразите героинята на Марша Гей Хардън, която не спря да проповядва за Апокалипсиса, и да надъхва хората срещу тези, които се опитваха да измислят разумен изход от коварната ситуация. След много събития и няколко безсънни нощи, малкото трезво мислещи хора, останали в магазина, решиха да бягат. Не им се чакаше, за да разберат дали ще настъпи ситуация на геноцид и самоизяждане. Също не вярваха или по скоро не вярваха, че ще са останали и други живи, организиращи спасяването им. В пълно незнание и мъгла 5 от тях напускат супермаркета. След дълго каране в мъглата, без да срещнат жива душа... бензинът свършва. Дейвид, синът му Били, и тримата им спътници. Уплашени в безизходица... поглеждат към пистолета, който имат. Преброяват патроните... останали са само 4 в револвера. И тук спирам. Финалът е безумен и умопобъркващ. Може би не безумен, просто ми стана гадно. Толкова жестоко, психически сриващо, не си го представях. Наистина силен завършек, и както научих - различен от финала на книгата. По мое мнение, филма завършва по-добре. Това разбира се и вие може да прецените, като в най-скоро време си намерите филма и го изгледате. Пожелавам ви приятно гледане и да не изперкате много много. Не е толкова страшно, можете да изтърпите този хорър.

No comments: