Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Friday, March 14, 2008

»©« Shaun of the Dead



Мисля че вече познавате увлечението ми към английското кино (в частност комедиите, които правят). Кефя се на звученето, на лафчетата които подмятат, на семплотата на хумора им (много е тънък, пропит често с ирония и сарказъм, избиване на очевидни шеги). И поради факта, че отново ли отново гледах трейлъра на Hot Fuzz, видях там някъде пише: "От създателите на Shaun of the Dead" - което веднага беше последвано от издирване на повече инфо за филма. Отново Саймън Пег и Ник Фрост, но този път в съвсем друго превъплъщение. Шон и мъртвите е една английска пародия на всички онези дарк-хорър-мистъри-скери филми, които ни ги подават ежегодишно от презатлантическата обединено-щатска президентска република. И за тези, които познават Hot Fuzz, със сигурност обичат тандема Пег-Фрост, които са уникални, в каквито и роли да ги забъркат. Dawn of the Dead, Land of the Dead, срещали сте тези заглавия, вероятно сте стискали зъби вечер на тъмно с тях, или някои с подобно име или тематика. Зомбита, вампири, мъртви които се съживяват (но нямат статута на зобмита, З-думичката) е такива неща. В Шон и мъртвите всичко е осмяно. Нормално като за пародия. И напълно различна от американските такива (ала сагата Страшен филм, признавам първите две части рулираха, след това се изчерпаха). Трудно е да се прави класна пародия, понякога са пълен провал, друг път леко смешни, но времето не е същото като онова от Смотаняци. Беше предизвикателство да гледаш как се подиграват на "сериозни" филми, но междувременно се заливаш от смях и нямаш нищо против от това. Дори се радваш ако отгатваш всички филми, които са попаднали в обсега на безкомпромисните саркастични сценаристи.

Режисьорът Едгар Райт, е избрал Саймън Пег и Ник Фрост в главните роли на филма. Освен тях, отново ще видим Дилън Моран (спомняте ли си братовчеда от Бягай, дебеланко, бягай?! Да, това е той, но не толкова забавен и култов като онази си роля) както и частичното участие на един друг популярен англичанин - Бил Найхи. А историйката на кратко е следната: слабо динамичния живот на Шон се изразява в следните предизвикателства: сутрин да стане тътрейки се и със зянала уста, закъсняващ за дребната си работка и скучния делник. Безплановият му ден преминава не толкова бързо, с много досадни срещи и неприятни разговори, и вечерта прекарва в любимият си пъб - "Уинчестър". Но с него е любимата му, която въпреки че е готина, продължава да се мъкне с него. Като цяло той се вписва в профила на луузъра, а тя на красивацата която по някакъв начин е пленена от добротата му. Нейните приятели мрънкат да го зареже, а той продължава да си живее лесния и неангажиращ живот, грижейки се най-вече за добрия си приятел от детство - Ед (Ник Фрост). Казах луузър, а?! Ами, Ед е нещо по-ниско от това. Не работи, не помага на никой, по цял ден консумира, но е пич за Шон и му е приятел, постоянно прави кочина в къщата му, и хич не се харесва на другия му съквартирант. И когато става така че Ед е изгонен от къщата, Шон зарязан от приятелката си, настъпва Апокалипсис в Лондон. Някакъв вирус (май такова беше, ако изобщо го казаха) е плъзнал бързо и взел първите си жертви. Хората зомбясват и почват да търсят храна. Ако те гризнат, след време се сдухваш и ставаш като тях. Яко нали! Е да ама това е пародийка, тука зомбитата са пълен аут. Влачат се супер бавно, прекалено тъпи са, за да хванат добрите герои.
В крайна сметка, когато малко оцеляват всичко се завърта около любимото местенце на Шон, където е и финалната битка.
Имаше доста приятни моменти, на места се разкрещях от смях, на други просто доглеждах филма. Мисля че е добър в един общ аспект. Също така мисля, че Hot Fuzz беше още по-добър, но това е мое мнение. Все пак Шон и мъртвите е по-приятен за гледане от някои други пародии, най-малкото заради прекрасния английски език, сленга им и българските субтитри, които в един момент са толкова семпли, в друг ти пръсват мозъка върху стената, а ченетото ти трака в такт със смеховите вибрации на тялото ти! Уникално е наистина, и доста забавно. Една унищожаваща скучните моменти комедийка, от майстори на хубави филми. Пробвайте го!

No comments: