Cinemaniac се премести на НОВ адрес!
След 60 секунди, ще бъдете автоматично пренасочени към http://blog.elfglade.com/
НЕ Е ПРОСТО НОВ ОБЛИК! Тези, които ме четат, за да не правите излишно трафик (дразнещо е) - сменете адреса ми във вашия блогрол!
Благодаря!

Tuesday, March 11, 2008

»©« Vantage Point



На премиерата на Лак за коса, миналото лято, за първи път пуснаха трейлъра на Точен прицел (Vantage Point). Отново беше в любимия ми CINEPLEX. Много забързан филм и много добре направено превю. Но аз вече от трейлъри не се впечатлявам, че на всеки як такъв задължително да гледам филма. Лесно е да събереш в 3 минути всичко яко на една лента, с подходяща музика да направиш зрелищно представяне, а после филмът - crap!
Затова, доста време поглеждах песимистично към датата на премиерата на Точен прицел. Но времето си тече, и идваше време в което трябваше да го гледам. Най-малкото, за да мога да се погрижа за вас, търсачи на силни усещания в киното, и да ви кажа ще го бъде ли или не. Пропуснах го на първия ден от премиерата, но в понеделник, реших да забравя за пропуска. В голямата зала 5 на CINEPLEX, в малък състав, под 20 човека, започна прожекцията на филма. Имах малки сведения от вече гледали го, които бяха леко противоречиви и не толкова надеждни и убедени че филма е ставал, а повече гравитираха около средното ниво на един добър американски екшън. Поне не казаха, скапана евтина лента, с много пуцане, ала Джон Ву (без много смисъл). Опитах се да иззема малко повече инфо, но събеседника ми беше непреклонен и държеше първо да гледам, след това да дискутираме. Така и направих!

Черен екран, часовникът отброява наближаващият 12-ти час по обяд, цък! Камбанен звън, започва своите 12 отброявания. Саламанка, Испания. Някаква важна среща на световните лидери, много държавни глави от всички континетни, и в центъра на това разбира се американския президент Аштън (Уилям Хърт). Започва първата гледна точка - Сигърни Уивър, героинята й, режисьор в телевизията, която отразява това важно събитие, по въпросите за световния тероризъм. Събрала се тълпа, много охрана, полиция, спец части, много страшни погледи, всеки търсещ конспирацията. Пристига президента, стъпва на подиума, няколко встъпителни думи от кмета на Саламанка, отстъпва думата на Аштън, онзи се размахва призовавайки тълпата и БУМ!... БУМ! Два изстрела, и ключовата фигура пада! Атентатът е успешен, паниката на високо ниво, всичко почва да бяга, уплашени, гонещи, бягащи... започва екшъна. И в бързане на ляво на дясно, премятане на камери, взрив, далеч от събралата се тълпа. Броени минути след това обаче - огромен взрив, в центъра на събитието. Наистина зрелищно, умеят ги тези неща от Холивуд, признавам си. Лентата на бързи обороти бива превъртяна, и всичко започва отначало - 23 минути преди голямото БУУУУМ!
Отново секунди преди 12 часа, същият черен екран, същият камбанен звън, но този път Томас Барнс (Денис Куейд) е в ролята на обзървъра. Сега сме на неговата гледна точка. Агентът на тайните служби, бранещ президента (вече спасил живота му един път), сега отново е в центъра на събитията, охраняващ най-важният човек за професията му. Подкрепян от партньора си агент Тейлър (Матю Фокс) в периода на психическо възстановяване, след въпросния инцидент.
Последователно събираме парченцата от пъзела. Тук там ни преплитат отделни кадри от предните гледни точки, много дежа вю-та имах, и това е нормално. Бях се подготвил да ме третират по този начин, знаех горе-долу какво ще представлява филма. Но това което не очаквах е, така силно и добре да направят динамиката, т.е. екшъна. Не го бяха прекалили с безсмислени пуцалки, викове, невероятни гонги (е добре де, имаше малко нереални тичащи главни герои, въпреки размерите им, имаше и опасни преследвания с коли и малко съмнителни каскади, но да не издребнявам толкова).

Супер динамиката не я пропуснахме в нито една от гледните точки. Тъй като Нели, ми каза че не били 8, и се чувствала прецакана, че преброила само 6 точки, аз спокойно следях бройката паралелно с наслаждаването си над филма. Първо Сигърни Уивър, после Денис Куейд, после Уилям Хърт, следва испанския полицай, охрана на кмета - героя на Едуардо Нориега, след това героя на Форест Уитакър (семеен мъж, на приключение в Испания, снимащ с любителската си камера, и забъркващ се в голямото събитие) и накрая... още три гледни точки, преплетени една с друга в най-сюблимния момент, когато вече си мислите че сте видели всичко, но режисьора е на друго мнение и ви кара да погледнете отново. Да, така се казваше и в трейлъра. Както вече казах, бях добре изненадан, че монтажистите на филма си бяха свършили прекрасно работата и наистина за 90 минути бяха направили един премерено забързан филм, с много неизвестни (отделните парченца пъзел), много внимание, което се изисква от зрителя.
А каква се случи в действителност, убиха ли президента, ако да - кой, ако не - къде е той. Ако следваме не-то от предишния въпрос, какво всъщност се крие като заговор. Е, не! До тук съм аз, само ви подпалвам, и гарантирам че врътката е голяма. Не е трудно да проследите филма, а за отворената уста в най-критичния момент от действието, бих казал на 90% от вас ще зяпне, защото наистина не се допуска толкова завъртян да е сценария. Но, зависи от вас и до това какъв е усетът ви към конспирациите. Приятно гледане, оставете листа и химикалката, не си записвайте, не спирайте филма на пауза, не чийтвайте. Погледнете отново, защото със сигурност сте пропуснали нещо. Точен прицел!

2 comments:

morch said...

Оу това ще се гледа! :)

Le_Grand_Elf said...

Хехехех, нали?! ;)
И аз затова го гледах, за да съм сигурен че става, почти толкова сигурен, колкото Сигърну Уивър :P